GackaEuropa

U Otočcu svečano otvorena prva tvornica organskog gnojiva od sirove ovčje vune u Hrvatskoj i regiji

Jučer je u Otočcu svečano otvorena prva tvornica organskog gnojiva od sirove ovčje vune u Hrvatskoj i regiji Eko Lika Grennovation u vlasništvu splitske obitelji Jerkov.


Tom prigodom predstavljen je inovativni projekt koji je već dobio pet vrijednih priznanja jer doprinosi održivom razvoju kršnog kraja RH, a proizvodnju temelji isključivo na ekološkim principima.

Našim projektom, na kojem se radilo dvije i pol godine rješavamo dugogodišnji problem zbrinjavanja ovčje vune. Korištenjem vune kao resursa za proizvodnju organskog gnojiva i repelenta, a ne kao otpada, rješavamo ekološki problem koji je u Lici ugrožavao nacionalne parkove i parkove prirode. Na godišnjoj razini u Lici se odbaci u prirodu između 200 i 300 tona ovčje vune. Mi smo taj problem pretvorili u vrijedan proizvod, WOOLEE vunene pelete, čijom primjenom se čini novi iskorak u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane na dobro svih nas i prirode, kazala je među ostalim Dragica Jerkov.

Simboličnim presijecanjem vrpce tvornicu su otvorili Ernest Petry, župan Ličko senjski i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji su istakli važnost ovakvih projekata u Lici  jer oni znače napredak ali i nova radna mjesta. Zato su od početka davali podršku njegovom razvitku, jer počeci, osobito kad je riječ o inovaciji nikad nisu laki.

Najemotivniji bio je govor Mirjane Čagalj, potpredsjednice HGK koja je cijeloj ovoj vrijednoj priči dala podršku i kao žena ženi, ali od početka ga je podržavala i institucija za koju radi, osobito ogranak Komore u Otočcu.

Prošla si put koji prolaze najbolji, inovatori, oni koji idu stazom kojoj nitko prije njih nije. Prošla si borne s hrvatskom i europskom birokracijom  pa su stigli i certifikati i nagrade. Ovaj projekt i ovo postrojenje izazivaju divljenje, kazala je Čagalj.

Vuneni peleti sad kreću na tržište i predstavljaju novi iskorak u poljoprivredi, osobito u proizvodnji zdrave hrane, a Dragica Jerkov, zajedno s inovatorima i stručnjacima Agronomoskog fakulteta u Zagrebu nastavlja razradu proizvoda kako bi njegov otpad bio nula te kako bi se mogao , osim u Lici, razvijati i u drugim krajevima Lijepe naše u kojima postoji ovčarstvo i poljoprivreda.

Otvorenje je uveličala i Ženska vokalna skupina FD Otočac Gackog pučkog otvorenog učilišta . Dobitnice su raznih priznanja ali su najponosnije na brončanu plaketu Hrvatskog sabora kulture osvojenu na državnom natjecanju malih folklornih vokalnih sastava u Koprivnici 2022.g.

 


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close