PolitikaIzdvojeno

Tko je Leventa Labrtat? Piše li internetska enigma surovu istinu o ličkoj politici?

ZADNJI TEKST PREISPITUJE LIČANE

Prošli tekst u kojem smo pisali o kokicama i početku političke kampanje u Ličko-senjskoj, bio je među pet najčitanijih u tjednu, pa ćemo nastaviti s takvim humorističnim epizodama. Ovaj put pišemo o Leventi Labrtatu, novom ličkom blogu koji je sa samo nekoliko tekstova uzdrmao političku scenu cijele županije


Ime mu (ili “joj”, no pisati ćemo u muškom rodu) je Leventa Labrtat. U Lici se već tjednima priča o novom internetskom glasu, enigmi koja daje svoj osvrt na političku scenu Ličko-senjske županije. Nekoliko čitatelja Lika Cluba poslalo nam je linkove kako bi se upoznali s tekstovima, pa smo to i učinili.

No, krenimo od imena i idetiteta. Leventa Labrtat čiji identitet nije poznat ni našoj redakciji, a koliko smo se informirali niti Ličanima, daje svoje komentare na izmišljeni idilični svijet koji prezentiraju mnogi lički političari. Paralelno s tim, iako se još uvijek ne zna o kome je riječ, Ličani su već uspjeli usmjeriti mnoštvo pohvala i kritika na anonimnog autora koji se na prvu ruku čini neovisan, no i s takvim zaključcima uvijek valja biti oprezan.

Nakon detaljnog čitanja svih tekstova, jasno je da je Leventa Labrtat mnogo više od onog što bi u Lici nazvali “leventom”. Opis riječi “leventa” u širokom objašnjenju prevodi se kao besposličar, i onaj koji “krade bogu dane”,   ali s obzirom da je za takve tekstove trebalo odvojiti vremena a i pomno čitati i osluškivati cijelu političku scenu unatrag čitavih dvadesetak godina, to bi bio potpuno krivi opis. Riječ je o Leventi novog kalibra, inteligentnoj i buntovnoj osobi koja barata s većinom važnih informacija o politici Ličko-senjske županije. To ime više je čini se, uzela iz sarkazma prema ličkom društvu koje često ne priznaje obrazovanje, već samo politiku.

Tekstovi su vrlo precizni i odriješiti, ne zaobilaze nikoga

U prvom tekstu pod naslovom “Bitka za Gospić (ili za ono malo što je od  njega ostalo)”, Leventa je analizirala izbore u Gospiću. Cijela priča počinje s rečenicom “Ako su ikad u malom gradu na Novčici bili zanimljivi(i nikad neizvjesniji) neki lokalni izbori, to će upravo biti oni koji će se održati na proljeće 2021.godine.”, a kroz tekst prolazi kroz sve ozbiljnije političke čimbenike u tom gradu. Leventa vrlo precizno opisuje mandat i mišljenja dijela građana o Starčeviću, Vrkljan-Radošević, HDZ-u, SDP-u, Nezavisnoj listi mladih i Milinoviću. No, pitanje je u kojim postotcima će se mjeriti rezultati, i upravo zbog toga ovo će biti najzanimljiviji izbori ikad. Tako se zapitao hoće li Karlo Starčević koalirati s HDZ-om, je li svima u županiji lipo kao i Milinoviću i Dabi, s kim će koalirati Vrkljan-Radošević i za koju će se funkciju kandidirati.

Drugi tekst pod naslovom “Ususret lokalnim izborima – pornić bez golotinje”, nešto je što je ozbiljno zatreslo Gospić. U vremenu dok se Petrinja još trese, nije ni Gospić ostao netaknut, no više u političko-psihološkom smislu. Labrtat je objavio osam imena političkih stranaka i pojedinaca, i ogolio ih na svoj način. Autor se koristio svim poznatim i nekim prilično nepoznatim informacijama, a sigurno je samo jedno – da nikom nije bilo ugodno pročitati takvu silu informacija u samo jednom tekstu.

Treći tekst je je naslova “Lord Darkomort”. U prošlom tekstu u kojem smo spominjali kokice, spomenuli smo i serijal Igri prijestolja, s kojim smo usporedili političku scenu Ličko-senjske županije. Čini se da ideju filmske Like dijeli i Leventa Labrtat, jer je “Onaj čije ime se ne smije spomenut” ime Lord Voldemorta iz filmskog serijala Harry Potter, pri čemu Harry ne smije spomenuti njegovo ime jer time “zaziva” zlo. Ne štedi Leventa Milinovića, a Milinović zasad nije javno reagirao na te natpise.

Četvrti tekst Levente Labrtat pod naslovom “Tko sam ja?”, zapravo je njegov građanski vodič i svojevrstan poziv dijelu građana koji izlaze, ili ne izlaze na izbore.

Postaviš li sebi pitanje, nakon što si do sad doživio bezbroj njihovih laži kroz život u Gospiću i koji te sad opet traže povjerenje uz očite nove laži: “Tko sam ja ” ? – piše Leventa koja to nije.

S ovim pitanjem ćemo završiti tekst, te vas uputiti da pročitate cijeli tekst na sljedećem linku ovdje. 

PS. autora Leventu Labrtat pozivamo da nas obavještava o svojim radovima na mail [email protected]. Uz to, Leventu Labrtat javno pozivamo na intervju putem video veze, pri čemu ćemo zbog njegove sigurnosti njemu sakriti identitet.

Redakcija Lika Cluba

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Photo by Kaique Rocha from Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close