Poljoprivreda

APPRRR: Potpore ćemo isplatiti u najkraćim mogućim rokovima

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju se na svojim web stranicama oglasila oko kašnjenja isplate potpora.


Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani poljoprivrednici,

kao što smo već ranije objavili, u tijeku su isplate potpora po Jedinstvenom zahtjevu za 2023. godinu. Prije isplata potpora Agencija za plaćanja mora provesti sve provjere propisanih kriterija, uvjeta i obveza za svaku intervenciju, uključujući i kontrolu na terenu, te se isplate izvršavaju u više rata po grupama intervencija, ovisno o završenim provjerama.

Napominjemo da je Agencija za plaćanja sa današnjim danom isplatila preko 315 milijuna eura potpora za intervencije s Jedinstvenog zahtjeva za 2023. godinu, te u najkraćim mogućim rokovima planira isplatiti još više od 200 milijuna eura. Dakle, radi se o iznosu od preko pola milijarde eura europskog i hrvatskog novca, čija se svrha i namjena moraju kvalitetno i učinkovito provjeriti i dokazati.

U prethodnoj obavijesti dostavili smo plan isplata te naveli okvirne datume isplata za pojedine intervencije.

Nažalost, zbog izazova i poteškoća u provedbi provjera propisanih kriterija, uvjeta i obveza definiranih novim Strateškim planom, odnosno zbog velikog obima provjera koje Agencija za plaćanja mora izvršiti prije isplate, te unosa i obrade velike količine evidencija i obrazaca, kao i dokaza provedenih edukacija, nismo uspjeli u planiranim rokovima kroz postojeći informatički sustav izvršiti sve spomenute provjere.

Stoga se ispričavamo svim poljoprivrednicima kojima još nisu isplaćene potpore.

Napominjemo da Agencija za plaćanja kontinuirano isplaćuje potpore, ovisno o završenim provjerama, te planiramo isplatiti sve do sada neisplaćene potpore u najkraćim mogućim rokovima.”

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close