KolumneModerna tradicija

Sveta Luca na božićna vrata kuca

Sveta Lucija zaštitnica je vida, staklara, krojača, kovača, pisara, vratara i ratara. Osim toga ona simbolizira svjetlo u zimskoj tami odnosno navješćuje Božić kao rođendan svjetla. Za dan svete Lucije vežu se priče, vjerovanja običaji ali gatanja.

Prije je postojao jedan jako zanimljiv običaj čiji je početak bio baš na današnji dan. Djevojke posebno one koje su bile spremne za udaju blagdan svete Lucije posebno su s nestrpljenjem očekivale jer su vjerovale da im ona može odrediti sudbinu. Naime, djevojke bi na današnji dan na 12 papirića napisale 12 muških imena te bi svaki papirić dobro zamotale i stavile ih u jednu posudu, potom bi svaku večer, sve do Božića, izvlačile po jedan papirić bez da ga otvaraju i bacale u vatru. Vjerovale su da onaj posljednji papirić koji ostaje odnosno ono ime koje ostane na posljednjem papiriću ime je njihovog budućeg muža.

Rekla sam već da je sv. Lucija predstavljala svjetlost pa je s toga bilo zabranjeno presti, tkati i šivati kako bi se zaštitile oči. U nekim dijelovima Hrvatske djeca se nisu darivala na svetog Nikolu već na dan svete Lucije. Tako se, posebno u nekim dijelovima Dalmacije, i danas taj običaj održava. Također, za svetu Luciju veže se i običaj procjenjivanja vremena odnosno svaki dan do Božića predstavljao je jedan mjesec iduće godine i tako su znali kakvo će vrijeme biti u kojem mjesecu iduće godine.

U današnje vrijeme 13. prosinca odnosno dan svete Lucije najpoznatiji je po kršćanskom običaju sijanja pšenice kako bi se do Božića zazelenila. Zelenilom se prizivala plodnosti, ali i obilje u nadolazećoj godini. Narasla se pšenica po tradiciji vezala crvenom trakom koja je štitila od uroka i stavljala bi se na stol, prozor, kut sobe ili pod bor, ovisno o području. U sredini pšenice najčešće bi se stavljala svijeća ili jabuka. Neki su još vjerovali i da izrasla pšenica simbolizira plodnost zemlje odnosno rodnost žita iduće godine.

Dan svete Lucije prepun je zanimljivih običaja kako pučkih tako i vjerskih. Neke obilježavamo i danas, a neke smo na žalost zaboravili ali rado o njima čitamo i prisjećamo ih se. Jeli su li naši preci bili praznovjerni i još onda vjerovali u gatanja i sudbinu ili su to bili samo simpatični običaji kako bi se mogli slatko nečemu nadati, ne znam, ali znam da su se ljudi prije strogo tih pravila držali. Ne moramo biti skloni vjerovanju u proricanje sudbine ili praznovjerju, ali nam ti običaji ne mogu ni naškoditi, zato dragi moji čitatelji posadite danas pšenicu i uživajte gledajući kako raste, a za sve čitateljice koje još uvijek traže svoje srodne duše reći ću samo pripremite svoje papiriće i zamolite sv. Lucu da vam pomogne. Sretno i uživajte!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: thinglink

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close