Politika

Plenković otkrio detalje sporazuma s DP-om: “Osnovat ćemo novo ministarstvo”

Danas u 13 sati predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, izašao je iz Banskih dvora i rekao “Gotovo je!”.


Pregovori HDZ-a i DP-a su završeni. Andrej Plenković obratio se javnosti.

Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP-u. Osnovat ćemo novo ministarstvo – Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na razini EU koji uvode takvo ministarstvo”, rekao je Plenković.

Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji. I treći je da se Ministarstvo gospodarstva podijeli na pola. Nismo govorili o imenima. Onaj član vlade koji bude za demografiju će biti i potpredsjednik vlade. Ova naša vlada imat će više ministarstava nego prije”, kaže Plenković i dodaje da kreće skupljanje potpisa koje će odnijeti Milanoviću.

Što se tiče smjera Hrvatske, uključivost i politika koju smo vodili, neće se mijenjati. Tu sam ja. Neki me simpatiziraju, neki manje. Mi smo napravili u dijalogu sa svim manjinama, iskorake koji su bili jako veliki, ali nisu bili uvaženi. Primjerice naš kolega Boris Milošević, znate li gdje je bio 12 dana nakon toga? U Kninu na obljetnici Oluje. Gdje je prošle godine bila potpredsjednica Vlade, bila je sa mnom u Škabrnji.Mi smo napravili neke korake, dijaloge..”, rekao je Plenković.

“Kada je riječ o manjiskim pravima, o njegovanju sloboda, uključujući i medija, nije otpjevano, idući put ćemo voditi računa o tome”, dodaje.

“Jedan potpredsjednik sabora bit će iz DP-a, a jedan iz predstavnika nacionalnih manjina”, dodaje.

Dopustite da se dogovorimo o imenima za koji dan”, rekao je kad su ga novinari što će biti s Radićem iz DP-a.

Mi nemamo kad se baviti jedni drugima, već smislom Vlade. Ova tri resora su jako dobra. DP je više puta u oporbi govorio i meni na temu demografije, a poljoprivreda i gospodarstvo su uvijek važni. Za DP je to dobro, dat će im priliku da nešto pokažu, a Vlada će ići dalje raditi svoje, ljudi su rekli svoje”, dodaje Plenković.

 

Foto: Vlada RH

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close