PosaoKolumneKarijeraTurizam

Treba li svaki hotel imati ovaj uređaj? VR Hotelo je velika novost u hotelskoj industriji

VR HOTELO

Svatko od nas ima brojne ideje koje nekad pokušamo realizirati, a nekad jednostavno ne. Razne situacije motiviraju nas na stvaranje ideja, a u ovoj situaciji, mene su motivirale turističke situacije koje redovito doživljavam u hotelima.


Putovao sam dosta po svijetu, volim putovanja i smatram da nas obogaćuju na mnogo razina i da je zdravo razgledavati druge svjetove. Svako putovanje novo je iskustvo, nema jednakih putovanja, pa čak i kad su na iste destinacije.

Ipak, postoje i brojne sličnosti koje možete doživjeti na gotovo svakoj destinaciji svijeta. Primjerice, na dolasku u svaki hotel na recepciju, primijetili ste hrpu papirnatih brošura koje pokušavaju dočarati aktivnosti i dodatne sadržaje destinacije, a to im rijetko uspijeva. O toj činjenici rijetkog uspjeha da ne kažem neuspjeha, imam i konkretno istraživanje koje ćemo objaviti, a sad idemo objasniti priču pokretanja VR Hotela na situaciji koju sam doživio.

Sve ću objasniti na jednom primjeru boravka u hotelu na atraktivnoj destinaciji, iako mi se destinacija kao takva nije uspjela prodati – putem hotela.

Svjetski hotelski Dubai

2019. godine otišao sam na jedan turistički sajam u Dubaiju. Zapravo, jedan od najvećih turističkih sajmova na svijetu – Arabian Travel Market. Uzeo sam hotel u samom centru Dubaija, apartman od 50 kvadrata i boravio tamo 5 dana. Hotel je bio spektakularan, kao što je to većina hotela u tom gradu. Osim obilaska znamenitosti, Burj Kalife i Burj Al Araba, imao sam problem sa organizacijom aktivnosti na dnevnoj bazi. Nisam tad razmišljao o tome kako rješiti taj problem jer nisam imao previše vremena za pripremu, ali da nakon puta nisam bio prezadovoljan zbog dosta toga propuštenog u tako atraktivnom gradu, to je točno.

Sve je bilo super, ali…

Iako je hotel imao odlične recenzije, super sobe, zaista kvalitetnu uslugu i hranu, do sadržaja putem njega nisam uspijevao doći. Zbunjenost recepcionera, nejasnoća gdje se što koga pita, bezbroj papirnatih brošura i letaka na recepciji bez nekog razumnog objašnjenja samog “procesa” mog bukiranja aktivnosti… čak i nejasnoća gdje se nalaze svjetske znamenitosti u Dubaiju. Same brošure su prečesto plitke informacije o kojima recepcioneri često i ne znaju puno, a ovako je to izgledalo na lokaciji:

  • nije bilo brošure koja jasno govori kako doći do Burj Kalife, kao niti informacija o njenoj cijeni i opcijama obilaska. Također, nisam našao ni informaciju da se u podnožju nalazi veliki Mall, ispod Burj Kalife spektakularan vodeni show svake večeri i još mnoštvo toga
  • nije bilo informacija gdje se nalazi sajam na kojem sam bio, kao ni kako najlakše do njega doći. Izostanak uputa, kao i same najave sajma koji je te 2019. bio jedan od najvećih u gradu
  • desert safari džipovima u pustinji kod Dubaija je vrhunsko iskustvo koje svatko mora probati, a to mi platforma putem koje sam bukirao smještaj i samu aktivnost, nije mogla dočarati ni 1%. Putem jedne fotografije i kratkog nejasnog teksta i praktičnosti da mi nešto prodaju, na što idem iz čiste osobne znatiželje, malo se toga može reći da su prodali. Činjenica da sam nakon safarija bio oduševljen, nema nikakve veze s načinom na koji su mi to prodali
  • nije bilo nikakvih sadržaja i informacija o hotelu, što se gdje nalazi u hotelu, tko ga vodi, kome se mogu obratiti, kakav je menu za doručak, ručak i večeru, kao i cijenama. Osim klasičnih recepcijskih informacija, nisam imao priliku u miru istraživati što se gdje nudi, jer sam razgovor s recepcionerom iziskuje njegovo vrijeme, a iza mene su uvijek drugi gosti… koji imaju hrpu istih pitanja.

Tu priču danas navodim kao primjer mojih hotelskih failova, no svakako ih je bilo još mnogo u sličnom smislu. Nekoliko godina nakon toga iz naše hrvatske tvrtke PRILIKA GROUP , nastao je XRPG– specijalizirana tvrtka kćer koja se bavi XR tehnologijom i razvojem XR proizvoda.

U kontaktu s mnoštvom ljudi koji se bave VR tehnologijom, zaključujemo da VR mora rješavati ljudima bitne probleme i situacije, kako bi bio atraktivan i kako bi se njegov pun potencijal mogao iskoristiti. VR to već radi, tržište neupitno drastično raste, a vjerujem da je to najbolji dokaz da se događa odlična stvar koja će transfomirati brojne djelatnosti, pa i turizam koji se već transformira.

Kontakt s turističkom industrijom i moje preispitivanje njenih potreba, dovelo me do projekta VR Hotelo.

Spot možete pogledati u nastavku, a ideju ćete shvatiti kroz druge tekstove. I hvala Hotel Dubrovnik in Zagreb na gostoljubivosti i suradnji!

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close