KolumneSvemu unatoč

Svemu unatoč: Bog dolazi

K svojima dođe i njegovi ga ne primiše.
Iv 1, 11

Europska komisija, a i hrvatska tehnička Vlada, uključila se u blagdanske želje i pozdrave. O kakvim je pak blagdanima riječ iz svega rečenoga i ne može se zaključiti. Je li to Božić, rođendan Božjeg Sina, u kojega mnogi čestitari uopće ne vjeruju? Je li to sveti Stjepan, ubijen jer je povjerovao u Krista, ili sveti Ivan, njegov ljubljeni učenik i evanđelist? Jesu li to Nevina dječica, Sveta obitelj, sveti papa Silvester, Marija Bogorodica ili pak nadsveti, poganski bog ili kakvo slavensko, keltsko ili nordijsko božanstvo?

Season greettings čestitari pažljivo biraju riječi, da ne bi, Kriste Bože sačuvaj, povrijedili nečije osjećaje. U multikulti etno društvu kakvo je europsko, pa i hrvatsko, opreza nikad dosta. Jer, ne znaš tko bi se mogao naljutiti. A treba shvatiti i ateiste, iz udruge Protagora na primjer, koji Boga ne priznaju, ali slave božićni duh i vrijeme darivanja, valjda iz poštovanja prema vjernicima. Oni su ipak, po prirodi stvari, blagonakloni prema svima koji su drugačiji, jer su lišeni religijskih dogmatskih okova.

A eto, eurokomisari i hrvatski vladari, iako budno paze kako bi poštivali, trpjeli (čitaj: tolerirali) i nediskriminirali others, zaboravili su na jadne kršćane, kojih po njihovoj statistici skoro pa nema u toj istoj Europi, pa ni u Hrvatskoj. Spominju mnoge vjerske blagdane, ali o Reason for the season ni r. Doduše, dvadeset petoga dana mjeseca prosinca pričaju o ljubavi i prijateljstvu, a mogli bi i o lego kockama ili o berbi jabuka u Kutini.

Obećana zemlja Europska unija ne isključuje mogućnost brisanja svih hollydays iz njihovog svetog Rokovnika. Pošteno? Kako da ne! A tamo gdje season does not have Reason nastupa paradoks. Slavi se Božić bez Boga. Oni dežurni stanovnici svijeta i univerzuma koji kršćane proglašavaju zaostalim homofobima i izruguju se Marijinom bezgrješnom začeću, potiho kradu Božić i pod bor stavljaju lijepo upakiranu korektnost.

Pokušat ću i ja, stoga, biti obziran, pa molim da ostatak ove rečenice prime na znanje samo oni koji za to imaju Razlog: Happy Reason for the season! Svim vjernicima i ljudima dobre volje neka je sretan Božić, dan utjelovljenje Božje ljubavi, koliko mi god šutjeli o tome.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close