VijestiZdravlje

Svakodnevne navike kojima uništavamo zube

Dr. Tarik Idrees, stomatolog iz Carisbrook Dental klinike u Manchesteru naglašava da ljudi čine niz jednostavnih grešaka kojima teško oštećuju svoje zube, a da toga u mnogim slučajevima i nisu svjesni.


1. Grickanje kockica leda iz pića

Hladne i oštre kockice leda mogu uzrokovati lom zuba. One mogu uzrokovati mikroskopske pukotine na površini cakline, što bi moglo dovesti do većih problema sa zubima tijekom vremena. Zdrobljeni led je manje štetan od većih kocki.

2. Jedenje suhog voća

Grožđice i drugo suho voće poput brusnica, manga i ananasa jako su loši za naše zube. Suho voće ima visoku razinu šećera koji se jako lako lijepi za zube. A kada se zalijepi, može privući mnogo bakterija koje se dugo zadržavaju.

3. Pijenje vina

Vino je posebno loše za zube. Neka vina su gora od drugih – bijelo vino je kiselije od crvenog. I gazirana vina su loš izbor za zube, kao i prošek.

4. Vruća voda i limun, kava i čaj

Ta pića ne samo da boje zube nego ih i uništavaju. Kofein, osobito kava, isušuje usta, što nas čini više osjetljivim na karijes. Mnogi ne znaju da čaj čak više od kave mijenja boju zuba.
To je zato što tanin iz čaja mnogo snažnije boja zube nego kofein. Bojenje od kave je površno, izaziva samo tanki sloj bakterija koji obuhvaća zube i desni i ne prodre kroz samu caklinu. Mnoge žene piju limun i toplu vodu što također nije dobro, jer to uzrokuje eroziju zubi.

5. Plivanje

Ako često plivate u bazenu to šteti vašim zubima. Kemikalije koje se stavljaju u bazen, osobito klor, štete zubnoj caklini. American Journal of Dentistry proveo je istraživanje koje je pokazalo da kupanje u bazenu s visokim sadržajem klora za samo 34 tjedana može izazvati dentalnu eroziju i osjetljivost zuba. Najbolje je držati usta zatvorena tijekom plivanja.

6. Piercing jezika i usana

Vrlo je čest slučaj da osobe s piercingom imaju problema sa zubima. Naime, do oštećenja desni može doći zbog piercinga na usnici ili jeziku jer je metalni ukras u stalnom kontaktu s desnima.

7. Zubi kao alat

Mnogi od nas koriste zube kako bi skinuli cijenu s odjeće, otkinuli komadić selotejpa, otvorili vrećicu čipsa, odvrnuli čep. Svaka takva radnja oštećuju zube, čak vode do prijeloma i manjih oštećenja cakline.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: telegram.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close