KolumneSport

Sportski aperitiv – Prijelazni rok u Hrvata

Jednom davno je Jello Biafra rekao: “Neki ljudi misle da je nogomet važan poput života i smrti. Uvjeravam vas da je i važniji od toga”. Upravo se u toj toliko važnoj i omiljenoj predstavi, odvija njezina najvažnija scena, u narodu poznatija kao prijelazni rok.

Svake godine, po pravilima FIFA-e, dva puta su sve oči nogometnog svijeta uprte u novčanike čelnika klubova koji svojim trenerima pokušavaju ispuniti želje, baš kako bi na kraju sezone mogli slavodobitno obznaniti svojim navijačima kako su oni zaslužni za podizanje pehara i ulazak u knjigu slavnih. Naravno u neka normalnija i romantičnija vremena, dok su se nogometni „bogovi“ u klubove dovodili za nekoliko stotina maraka, ili kao legendarni Bajdo Vukas koji je u Hajduk došao za 25 kg mesa mjesečno, nije se baš pratilo iz sata u sata kakav je razvoj događaja, za razliku od našeg doba.

Nogometni transferi u 21. stoljeću se prije svega odlikuju basnoslovnim iznosima, koji se mogu mjeriti s godišnjim proračunima nekih europskih gradova, a sve je to krenulo dolaskom „petrodolara“ na Stari kontinent. Više nije niti bitno koliko neki igrač košta, koliko on može doprinijeti momčadi, danas je samo bitno da se svima pokaže da JA imam više nego drugi. Baš zato, zbog promjene moralnih vrijednosti, prelaska iz „nogometnog romantizma“ u „nogometni kapitalizam“, danas smo prisiljeni prijelazni rok pratiti na dosta drugačiji način. U ovom tekstu ću Vam pokušati približiti neke ključne stvari, koje nam uvelike mogu promijeniti stanje u proljetnom dijelu sezone, prvenstveno u ovom članku će biti riječi o HNL-u.

Ono što je za nas dosta bitna stvar, to je velika popularnost HNL-a ,nakon dugog niza godina, gdje su nam sem Modrića, Eduarda i Ćorluke, igrači odlazili u prosječne turske i ruske klubove, ovaj rok donosi neke promjene. Tu je prije svega riječ o Andreju Kramariću, igraču za kojeg se borilo pola Europe, kojem se tepa da je novi Šuker, odabrao je nakon silnih peripetija posljednjeplasiranu momčad Premiershipa Leicester City za 9 mil. eura. Njegov transfer je bio okidač za ostale transfere iz HNL. Prvo je na red došao Tino Sven Sušić koji je zapeo za oko milanskom Interu, taj transfer bi podigao Hajduk na nogu, što se tiče financija Dok je sportski direktor Vučević govorio kako je transfer skoro pa završena stvar, Inter se odlučio za Marcela Brozovića, koji bi po nekim najavama ovih dana i trebao potpisati ugovor, cijena je oko 8 milijuna eura. Dinamo je doveo rumunjskog beka Matela. Isto tako Mamić je odlučio poslati još trojicu talentiranih juniora na posudbe u Rumunjsku. Hajduk je sporazumno raskinuo ugovore s Anđelkovićem i Ljubičićem, te potpisao ugovor sa Ranilovićem, koji bi trebao biti zamjena za Kalinića. Hajduku financijska situacija ne dopušta dovođenje igrača koji nešto koštaju pa su prisiljeni i dalje dovoditi igrače koji su slobodni. Što se tiče Rijeke, veliku buru je podigao svojim ponašanjem Mato Jajalo, koji je samoinicijativno pobjegao s priprema. Mato im se tako odužio za ulazak u reprezentativni kadar. Rezultat je raskid ugovora. Nakon Josipa Mišića i Bekima Balaja, Rijeka se pojačala s Marinom Tomasovim, i tako pokrpala rupu koja je nastala odlaskom Jajala.

Ostatak HNL-a nažalost nije nam pružio neka uzbuđenja u dosadašnjem dijelu prijelaznog roka, poznavajući besparicu naših klubova sumnjam i da hoće. Prijelazni rok je u HNL-u lišen nekog glamura, svodi se velikim dijelom na prodaju igrača, te na Dinamovo dovođenje stranaca. Kako će se stvari razvijati do 1.veljače još ćemo vidjeti.

Foto: spiegel.de
Tekst: Josip MandarićČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close