VijestiZdravlje

Što sve uzrokuje bolne i neredovite menstruacije

Grčevi, razdražljivost, neredovita menstruacija – mnoge žene suočavaju se s ovim teškoćama onih dana u mjesecu. No, simptome PMS-a i probleme s menstruacijom pogoršati mogu i neki ‘skriveni’ razlozi


1. Zaboravili ste popiti kontracepcijsku pilulu (više nego jednom).

Najveći krivac za najgore simptome PMS-a je promjena u hormonalnoj ravnoteži. S obzirom da kontracepcijske pilule prvenstveno utječu na hormone, zaboravite li popiti tri ili više pilula to može dovesti do neredovitog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu utjecati na menstrualni ciklus zbog čega biste se prije korištenja bilo koje kontracepcije trebali konzultirati s ginekologom. Donosimo i 3 problema s menstruacijom koje ne smijete skrivati od ginekologa.

2. Pod velikim ste stresom (konstantno).

Stres ima gotovo isti učinak na organizam kao i pasivno pušenje, a može vam i poremetiti menstrualni ciklus. Kada smo pod stresom tijelo ispušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom to može uzrokovati menstrualni ciklus, odnosno neredovite menstruacije ili čak njen izostanak.

3. Imate neredoviti san.

Studija objavljena u časopisu ‘Health Care Women International’, u kojoj su se obrađivali podaci učinka neredovitog rasporeda spavanja kod medicinskih sestara koje rade u sve tri smjene, pokazala je da neuredan san može izazvati nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Preciznije, nedovoljno sna može produljiti trajanje menstruacije. Donosimo i 7 istina koje prva menstruacija otkriva o vašem zdravlju u budućnosti.

4. Pijete (pre)velike količine kave.

Kada je riječ o emocionalnim ‘turbulencijama’, PMS može uzrokovati tjeskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje (pre)velikih količina kave te osjećaje može još više pogoršati.

5. Često ste na putu.

Česta putovanja većinom podrazumijevaju i neredoviti san (pogledaj pod brojem 3), a istraživanja su pokazala da tada dolazi do poremećaja u ravnoteži hormona melatonina. Tijelo će se naviknuti na novu lokaciju, ali prije toga možete iskusiti kašnjenje menstruacije.

6. Pretjerali ste s alkoholom.

Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produljiti njihovo trajanje. Pročitajte i 5 neobičnih promjena za koje je kriva menstruacija.

7. Pretjerujete s tjelovježbom.

Trenirate li za maraton ili triatlon, svaka čast. Međutim, svakodnevna rigorozna tjelovježba i fizički napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. No to ne znači da se onih dana u mjesecu morate u potpunosti izbjegavati vježbanje. Štoviše, 30 minuta lagane ili umjerene tjelovježbe dnevno može ublažiti simptome PMS-a.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: zenstvena.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close