GlazbaIzdvojeno

Riječi Marijana Matijevića: “Ja sam Hrvat, rođen u kršnoj i ponosnoj Lici…”

POSVETA LIČKOM I SVJETSKOM VELIKANU

Na današnji dan prije 143 godine u Dubokom Dolu nedaleko Gračaca rođen je Marijan Matijević, profesionalni hrvač i svojedobno najjači čovjek na svijetu.


Zvali su ga “Moderni Samson”, “Junak iz Like” i “Herkul zlatnog srca”, a diljem svijeta bio je poznat po nadljudskoj snazi, velikoj dobroti i domoljublju. Nastupao je na brojnim priredbama i natjecanjima na kojima je demonstrirao svoju snagu, a gotovo sve što bi zaradio je davao u dobrotvorne svrhe.

Ovaj sportaš, o čijim pothvatima se i danas pričaju legendarne priče, ponosno je isticao svoje hrvatsko i ličko porijeklo. O tome svjedoči i zanimljiva anegdota iz njegovog života, koja kaže da ga je na jednoj velikoj priredbi u SAD-u voditelj najavio kao „najjačeg Austrijanca“, jer je tada Hrvatska bila u sastavu Austro-ugarske monarhije. Marijan ga je ispravio i rekao:

“Poštovana gospodo, nisam ja Austrijanac. Ja sam Hrvat, rođen u kršnoj i ponosnoj Lici, u podnožju Velebita – starca, di vukovi viju, di lisice laju, di skakavci žito pojedoše. Tamo di se rđa sije, a niču junaci …di namjernik dobri nikada zanoćiti neće pod vedrim nebom, gladan i žedan, i gdje zlonamjeran tuđin nikad nije miran omrčao niti spokojan osvitao…”

Riječima i naslijeđu Junaka iz Like u kolovozu 2016. godine počast je odao mladi glazbenik iz Otočca Zvonimir Tonković sa skladbom „Riječi Marijana Matijevića“. Tonković je uglazbio skladbu, a ispripovijeda ju je Berislav Kostelac, dok su se za aranžman pobrinuli Zvonimir Tonković i Zdenko Hršak Zdenna.

“Riječi Marijana Matijevića” posveta je ovom ličkom i svjetskom velikanu. Njegov spontani poetski duh, skriven ispod “oklopa” neviđene snage iznikle iz borbe ličkog čovjeka sa surovom prirodom dokaz je da su snaga uma i duha i snaga tijela teško odvojive. Kako drugačije opisati čovjeka koji je bio u stanju golim rukama pomicati vagone tereta, savijati željezne poluge koje bi neki jedva nosili, a istovremeno tako pjesnički spontan i prirodan. Gotovo da je govorio u stihovima. Stihovima koji i danas mladim generacijama mogu poslužiti kao primjer kako se istinski poštuje život i priroda.”

Pogledajte video!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot YouTube

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close