Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma WHAT HAPPENED TO MONDAY: Ista maska, drugi ljudi

What happened to Monday film je čiji vas naslov nimalo ne asocira na radnju filma. Što (tko) je Ponedjeljak i što (tko) su ostali dani u tjednu?


What happened to Monday film je o svjetskoj podjeli 2073. Kud nas vodi prenapučavanje i kako bi se to moglo potencijalno regulirati? Film donosi šokantnu, etički neprihvatljivu ideju i manipuliranje zakona.

Karen Settman žena je koja radi u bogatoj tvrtci. Svaki dan izgleda isto i ima jednake rituale. Ono što nitko ne zna jest da Karen ima ne dvostruki nego sedmerostruki život. U svijetu u kojem postoji zakon o jednom djetetu u obitelji, rođene su sedmorke – Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday. Kako bi ostale zaštićene i skupa, njihov djed ih je naučio kako da budu jedna osoba. U slučaju da su vlasti otkrile da ih je 7, jedna bi mogla nastaviti sa životom dok bi ostalih 6 stavili u program Cryosleep.

Cryosleep je osmišljen da se smanji napučenost Zemlje. Svako dijete nakon prvog, stavljeno je u hibernaciju s objašnjenjem da će ih se probuditi pošto se problem velikog broja stanovnika regulira.

Nakon što se Moday nije vratila kući na vrijeme, ostale sestre počele su pomišljati na najgore. Pogledajte film kako biste saznali što se dogodilo s ponedjeljkom.

monday

Noomi Rapace odglumila je svih 7 uloga. Napravila je dobro ono što joj je rečeno. Međutim, karakterizacija likova je očajna. Sestre kao da su personalizirane na temelju članaka iz 24 sata: 7 tipova djevojaka koje stoje u redu za wc u noćnim klubovima. Svaka od njih definicija je određene stereotipne društvene grupe.

Sama ideja o eliminaciji svake druge osobe rođene u obitelji nikad neće biti odobrena i općeprihvaćena. Čak ni nasilno. Stoga, ideja o regulaciji broja stanovnika koja se proteže kroz film, pomalo je iritantna. Kraj, koji je trebao biti šokantan, nije iznenadio jer je sve u filmu navodilo na činjenicu da nešto nije u redu i da svi lažu.

What happened to Monday ima zanimljivu koncepciju i emotivnu priču o sestrama koje štite jedna drugu. Izolacija, žrtvovanje vlastitog života i limitacija samih sebe pokazuje međusobnu povezanost te osjećaje jedne prema drugoj.

Odrastajući u svijetu u kojem su jedne drugoj prijateljice, mame, učiteljice i sve ostalo, postoji li nešto što im je važnije od drugih sestara?

Pogledajte film i saznajte.

Foto: www.imdb.com.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close