Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma PATHFINDER: Genocidni Vikinzi uništavaju košare s malinama

Pathfinder donosi priču o dolasku Vikinga na američko tlo. Prilikom borbe, ostavili su dijete koje je indijansko pleme udomilo. Petnaest godina kasnije, Vikinzi se vraćaju. Što se dogodilo s djetetom?Pathfinder je originalno norveški film Nilsa Gaupa. Njegov komentar na remake bio je: “Twice Hollywood has remade my films, and both times they have managed to make the worst movie ever.”. Slažem se. U ovo vrijeme opsjednutosti Vikinzima, serijom i povješću, tko je zapravo posjetio sjever Europe?

Pathfinder je titula u indijanskom plemenu. Odnosi se na poglavicu koji pronalazi put pripadnicima. Jedno od plemena na obali istočne Amerike, napali su Vikinzi. Prilikom napada, ostavili su dijete jer nije bilo krvoločno kao i ostali. Indijanci su dijete prihvatili, nazvali ga Ghost i odgojili ga kao svoje. Petnaest godina kasnije, Vikinzi su se vratili i ponovo krenuli u osvajanje nove zemlje. Ghost se sjetio svoje vikinške prošlosti, ali ipak je branio indijance. Upozorio je preživjele, pomogao im da pobjegnu i pokušao spriječiti hordu da ih uhvati. Postavljao im je zamke putem jer je poznavao vikinšku taktiku. Naravno, priča ima neizostavan ljubavni zaplet.

Bila sam oduševljena tematikom filma. No film me ubio u pojam.

pathfinder

Pathfinder ima problematiku na više razina. Osvrćući se na radnju, uvod je nepostojeći, zapleta je nekoliko, rasplet je očekivan. Nekoliko puta tijekom filma zapitat će te se “što je sad ovo?” jer vam neće bit jasno kako se iz scene A dogodila scena B. Vjerojatno zato jer je film sniman kao videospot.

Glumci su očajni što zapravo i nije bitno jer su se prilagodili generalnoj kvaliteti filma. Vikinzi su bili teško oklopljeni tako da je ispod maske mogao biti bilo tko.

Najtamnija točka svega bili su dijalozi. Pogotovo oni u kojima su citirane velike indijanske izreke. Npr: U svakom čovjeku se bore dva vuka, dobar i loš. Pobjedit će onaj kojeg hraniš. Pametna izjava, u svakom slučaju. Međutim, neprimjerena sceni u kojoj se pojavila.

Točnost povijesnih činjenica uopće neću spominjati.

Foto: madeinatlantis.com, Rotten tomatos


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close