Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma PATHFINDER: Genocidni Vikinzi uništavaju košare s malinama

Pathfinder donosi priču o dolasku Vikinga na američko tlo. Prilikom borbe, ostavili su dijete koje je indijansko pleme udomilo. Petnaest godina kasnije, Vikinzi se vraćaju. Što se dogodilo s djetetom?Pathfinder je originalno norveški film Nilsa Gaupa. Njegov komentar na remake bio je: “Twice Hollywood has remade my films, and both times they have managed to make the worst movie ever.”. Slažem se. U ovo vrijeme opsjednutosti Vikinzima, serijom i povješću, tko je zapravo posjetio sjever Europe?

Pathfinder je titula u indijanskom plemenu. Odnosi se na poglavicu koji pronalazi put pripadnicima. Jedno od plemena na obali istočne Amerike, napali su Vikinzi. Prilikom napada, ostavili su dijete jer nije bilo krvoločno kao i ostali. Indijanci su dijete prihvatili, nazvali ga Ghost i odgojili ga kao svoje. Petnaest godina kasnije, Vikinzi su se vratili i ponovo krenuli u osvajanje nove zemlje. Ghost se sjetio svoje vikinške prošlosti, ali ipak je branio indijance. Upozorio je preživjele, pomogao im da pobjegnu i pokušao spriječiti hordu da ih uhvati. Postavljao im je zamke putem jer je poznavao vikinšku taktiku. Naravno, priča ima neizostavan ljubavni zaplet.

Bila sam oduševljena tematikom filma. No film me ubio u pojam.

pathfinder

Pathfinder ima problematiku na više razina. Osvrćući se na radnju, uvod je nepostojeći, zapleta je nekoliko, rasplet je očekivan. Nekoliko puta tijekom filma zapitat će te se “što je sad ovo?” jer vam neće bit jasno kako se iz scene A dogodila scena B. Vjerojatno zato jer je film sniman kao videospot.

Glumci su očajni što zapravo i nije bitno jer su se prilagodili generalnoj kvaliteti filma. Vikinzi su bili teško oklopljeni tako da je ispod maske mogao biti bilo tko.

Najtamnija točka svega bili su dijalozi. Pogotovo oni u kojima su citirane velike indijanske izreke. Npr: U svakom čovjeku se bore dva vuka, dobar i loš. Pobjedit će onaj kojeg hraniš. Pametna izjava, u svakom slučaju. Međutim, neprimjerena sceni u kojoj se pojavila.

Točnost povijesnih činjenica uopće neću spominjati.

Foto: madeinatlantis.com, Rotten tomatosČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close