Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma GIFTED: …ali imaju dobre namjere

Gifted je film o iznadprosječno inteligentnom djetetu koje se našlo u borbi za skrb nakon što se saznalo za njezine intelektualne sposobnosti.


Gifted je vrlo emotivan film o roditeljstvu, odgoju i školovanju. Moći ćete se staviti u ulogu svakog glumca kako biste shvatili tko je u pravu i koja opcija je najbolja za dijete.

Mary je dijete koje je krenulo u školu. Majka, Diane, umrla je nedugo nakon poroda i odgojio je ujak Frank. Diane je bila genije za matematiku. Strogo odgojena jer je majka, Evelyn, „htjela samo najbolje“ za nju, bila je nesretna zato što nikad nije imala priliku biti normalno dijete i imati normalan život. Kako bi zaštitila Mary od takve sudbine, Diane je objasnila Franku kako želi da odgoji Mary.

Kada je Mary krenula u školu, ubrzo su svi saznali za intelektualne sposobnosti koje je naslijedila od majke. Nakon što je informacija došla do bake, Evelyn, pojavili su se problemi. Evelyn je htjela potpuno skrbništvo nad djetetom kako bi joj omogućila najbolje obrazovanje i razvitak znanja. Na taj način, stavila bi Mary u istu situaciju u kakvu je stavila Diane što je Frank, pod svaku cijenu, pokušavao izbjeći.

Matematički institut postavio je 7 matematičkih milenijskih problema čiji odgovori vrijede milijune dolara. (U stvarnom životu riješen je samo 1.). Diane je riješila drugi, no to nije htjela otkriti majci. Kako bi Frank uvjerio Evelyn što je najbolje za Mary, dao joj je rad s rješenjem problema uz Dianino objašnjenje o tome zašto je skrivala milijunski odgovor.

U filmu možete vidjeti borbu samohranog ujaka koji želi poštovati sestrine želje i omogućiti najbolje za dijete na temelju dogovora. Što znači dozvoliti djetetu da bude dijete, da ide u normalnu školu i ima prijatelje te da ju njezin genijalni um neće u tome spriječiti.

S druge strane imate baku koja nikad nije vidjela dijete, no kad je saznala detalje o genetskom nasljedstvu, također je imala najbolje namjere – razviti intelekt djeteta koliko je to maksimalno moguće kroz specijalizirano školovanje koje zahtjeva izostanak socijalnog života.

Treća strana je Mary, prepametna za djecu svoje dobi, a opet, samo dijete. I na kraju, što je najbolje?

Govoreći o tehničkim aspektima filma, Gifted nije imao neograničene financijske temelje. Međutim, scenografija i glumačka postava dobro su sastavljeni. U radnji se naglašava emocija za koju nije potrebno previše tehnikalija.

Jedini nedostatak radnje je kompliciranje kompromisa o udomiteljstvu koje je prilično nerealno i definitivno najlošija opcija uzevši u obzir okolnosti slučaja.

Film za preporučiti.

 

 

Foto: Good Times Santa Cruz, IMDB.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close