Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma EXIT THROUGH THE GIFT SHOP: Kako ste naivni!

Exit through the gift shop unikatan je film za koji je teško procjeniti je li remekdjelo ili smeće. Kako god, fascinantan je i naučit će te nešto.


Exit through the gift shop film je o uličnoj umjetnosti. Otprilike. S obzirom na to da se velika većina razmišljanja o street artu kao vandalizmu temelji na neznanju, svi koji baš tako misle, teško će shvatiti poantu ovog dokumentarca. Ukratko, ulična umjetnost je pokret nastao kako bi se ukazalo na probleme i nepravilnosti u društvu koje se nije smjelo javno komentirati ili medijski predstavljati. Način iznošenja mišljenja bilo je (još je i danas), ostavljanje poruke, crteža, instalacije i slično, na javnom mjestu koje je dostupno velikom broju ljudi. Razvojem i širenjem mogućnosti, prvotni smisao dobio je drukčije značenje. No ulična umjetnost i dalje je ostala, na neki način, slobodan medij. Razloga za i protiv ima neizmjerno mnogo, ali fokusiranjem na film, taj dio ću preskočiti.

gift shop

Thierry  Guetta, glavna je uloga filma. Umjetničkim imenom, Mr. Brain Wash, odlučio je pokazati svima koliko je sposoban svakome isprati mozak. Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih svjetski poznatih uličnih umjetnika, Banksy, pojavljuje se filmu kao sporedna uloga. Zašto? Jer je svrha filma bila prikazati kako je lako izmanipulirati masu. Ulična umjetnost ostavlja veći utisak nego što smo mi svjesni. Još uvijek pokušavam shvatiti je li Thierry aspolutni genije ili totalni idiot.

gift shop

Snimajući svaku sekundu svog života, Thierry odlučuje pratiti svog rođaka, Space Invadera, prilikom izrade mozaika i instalacije na javim mjestima. Uz njega je upoznao i mnoga druga lica iste scene. Najveća želja bila mu je snimiti Banksyja – anonimusa čiji su radovi iznimno primjećeni i ostavljaju snažan utisak. Kad je napokon dobio priliku, rekao je Banksyju (i ostalima), da ih snima kako bi napravio dokumentarni film o tome što rade. Kako im je popularnost rasla, tako je rasla i potreba za stvaranjem filma. Stjeran u kut, Thierry odlučuje sastaviti svoje snimke u smeće koje je nazvao filmom o uličnoj umjetnosti (Life remote control). U tom trenutku, Banksy je shvatio da Thierry nije mentalno stabilan te mu savjetuje da i sam pokuša stvoriti umjetnost. Banksyjev savjet trebao je samo odmaknuti Thierryjevu kameru što dalje od njegovih radova. Međutim, Thierry je to shvatio kao zapovjed. Vrativši se u Los Angeles, otvorio je galeriju u koju je stavio svoja tzv. djela. Kada vidite film i način na koji je izrađivao “umjetnost”, u čudu će te se pitati jesu li ljudi stvarno toliko naivni.gift shop

U obranu ulične umjetnosti, ističem kako je to odličan način širenja poruke kroz satiru, humor ili čak direktno. No uvijek će se naći netko poput Mr. Brain Washa koji je razlog poticanja sumnje i nevjerice. Toooliko toga ima za reći na ovu temu zbog svih nejasnoća, kontroverzi, imena, načina… ali ovo je samo recenzija filma. Remekdjelo ili smeće, odlučite sami, ali u svakom slučaju, Exit through the gift shop je unikatan i poučan.

Foto: patch.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close