Tech

“Radimo kompjuter koji je milijun puta brži od današnjih”

Projekt bi koštao do 100 milijuna funti, takvi bi kompjuteri bili milijunima brži od današnjih. Prvi već za dvije godine?


Profesor Winfried Hensinger, direktor Ionske kvantne grupe na Sveučilištu Sussex izjavio je za Independent da je njegov istraživački tim uspio napraviti nacrt za pravi pravcati kvantni kompjuter. Riječ je o svođenju procesora i operacija u njima na razinu molekula i atoma, o konceptu znanstvenicima poznatom već godinama, koji bi u konačnici značio kompjutere milijunima puta brže nego što su današnji.

U roku od dvije godine smatramo da ćemo imati gotov prototip koji će sadržavati svu tehnologiju koju sad imamo ucrtanu u nacrt. Istodobno tražimo i industrijske partnere kako bismo mogli sagraditi taj doista veliki stroj koji bi praktično mogao ispuniti zgradu. To je izvanredno skupo, bila bi riječ o iznosima u desecima milijuna funti, do 100 milijuna.” On ističe da to doista više nije puka akademska studija, nego da je njihov kompjuter već zašao duboko u inženjersku fazu. Kvantni kompjuteri do sada su se gradili ekstremno eksperimentalno.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: express.hr | Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close