Lifestyle

Prvog dana proljeća na nebu će zasjati “Supermjesec”

Treći i posljednji ‘Supermjesec’ u ovoj godini stiže nam prvog dana proljeća, a istog bi dana između Zemlje i Mjeseca trebao projuriti mali asteroid promjera 25 metara, piše 24sata


Nakon što smo prije mjesec dana uživali u pogledu na najveći pun Mjesec ove godine, u noći na četvrtak stiže nam treći i posljednji ‘Supermjesec’ u ovoj godini. Inače, ove godine pun Mjesec poklopit će se s proljetnim ekvinocijem i dolaskom proljeća, a posljednji put ovakvo poklapanje bilo je 1981. godine. Na našem području pun Mjesec bit će u četvrtak u 2.43 sata ujutro.

Iako pogled na pun Mjesec neće biti spektakularan kao u veljači, kad se Mjesec približio na samo 356,761 km, Mjesec će nam se na nebu činiti većim i sjajnijim nego što je uobičajeno za punog Mjeseca. Sljedeći put Mjesec će se približiti kao u veljači tek 2026. godine.

No neće ovo biti jedina stvar vrijedna pogleda u nebo. U četvrtak će kraj Zemlje projuriti i mali asteroid 2019 EA2 i to na udaljenosti od 306.000 kilometara, odnosno između Zemlje i Mjeseca. Promjer mu je oko 25 metara, odnosno nešto je veći od onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close