ZnanostVijesti

Ove životinje cijeli život ostaju vjerne jednom partneru

Europski dabar ostaje vjeran jednom partneru cijeli život, a Sjevernoamerički isto ima životnog partnera ali se, kako bismo mi rekli, voli ponekad i ‘viđati s drugima, piše 24sata. Od ovih preslatkih životinjskih parova svi možemo naučiti nešto o vezama.


1. Makaroni pingvin

Više od 90 posto ptica je monogamno, ali niti jedna vrsta ne iskazuje privrženost partneru kao Makaroni pingvin – pa kad ugledaju jedan drugog, ženka i mužjak ovog pingvina plešu ekstatičan ples u kojem napuhuju prsa, njišu glave u stranu i ispuštaju zvuk nalik na grgljanje. A kad dobiju bebu tata ju ostaje čuvati, dok majka lovi hranu.

2. Ždral

I dok ljudi imaju pjesme i poeziju, ždralovi imaju ‘skladni zov’ kojim svoju vezu objavljuju svijetu. To zvuči tako da ženka ždrala dvaput zaredom ‘vrisne’, a on ponavlja za njom.

3. Morski konjic

Puno prije nego mužjaci počnu nositi bebe u vrećicama na trbuhu, započinju s flertom tako da isprepliću repove i kruže jedan oko drugoga. Ženke morskih konjica znaju biti ljubomorne i braniti svog muškarca od drugih cura.

4. Sivi vuk

Alfa mužjak i njegova partnerica čine moćan par, budući da cijela hijerarhija ostatka čopora sivih vukova ovisi o njima. Pare se jednom godišnje.

5. Sova

I sove imaju svoj ‘jezik ljubavi, pa mužjaci flertuju tako da svojoj odabranici odnesu mrtvog miša i pri tome sikću, a ona odgovara glasanjem nalik na kreketanje.

6. Australijski gušter

Australijski se gušter svojoj odabranici vraća svake sezone parenja, i pokušava je milovanjem i poljupcima impresionirati. Ako mu to uspije, mogli bi biti skupa čak 20 godina, a i hodaju skoro jedan uz drugog, ali tako da je ženka par koraka ispred, a mužjak ju slijedi.

7. Orao

I orlovi se, kao i vukovi, svake sezone parenja vraćaju svojim družicama. A i kod njih mužjaci griju jaja i pomažu u hranjenju kad se ptići izlegu.

8. Gibon

Ovi majmunčići imaju veze koje su najviše nalik ljudskim vezama, pa tako varaju, prekidaju, a čak se i ‘ponovo žene’. A kad par uspije duže vremena ostati zajedno, jedan o drugome brinu i zajedno odgajaju mladunce.

9. Crni lešinar

Lešinari imaju nezgodnu reputaciju, ali barem sa životnim partnerom mogu biti kakvi jesu. Kad se udvaraju, mužjaci oko ženki kruže s podignutim vratovima, pa ih natjeruju i ganjaju. Par ostaje skupa cijelu godinu, a kad se izlegu jaja, čuvaju ih u smjenama.

Nije poznato kako traže partnera, ali kad ga jednom nađu, dabrovi ostaju skupa cijeli život. Istraživanje na Sveučilištu Charles University u Pragu je pokazalo da dabrovi partneru ostaju doživotno vjerni, ali to se odnosi samo na Europskog dabra; Sjevernoamerički dabar isto ima životnog partnera ali se, kako bismo mi rekli, voli i viđati s drugima’.

11. Labud

Postoji razlog zašto baš ove ptice asociraju na ljubav – kad se udvaraju podižu vrat i naginju ga prema naprijed pa se spoje u obliku srca. Zvukovi šištanja i roktanja koji prate taj proces su manje romantični, ali ih to ne sprječava da ostanu zajedno cijeli život.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close