GastroVijestiLifestyle

‘Ove godine nema kolinja! Pa znate li koliko može preživjeti virus u mesu? Samo je jedna sreća u ovoj nesreći…‘

Mladen Pavić, državni tajni Ministarstva poljoprivrede, gostovao je u emisiji TNT gdje je komentirao situaciju sa afričkom svinjskom kugom u Slavoniji.


Od prijave na sumnju zarazom, eutanazija se obavlja unutar istog dana ili na temelju simptoma i kliničke slike dvorišta, ili temeljem laboratorijskog nalaza, objašnjava Pavić.

“Brojni stručnjaci su radili na detektiranju virusa da bi napravili cjepivo. Virus ima poznatih 168 bjelančevina, od njih se samo za osam točno zna čemu služe, a za osam se samo pretpostavlja. Virus je neistražen i stalno se mijenja”, poručuje Pavić.

“Prije mjesec dana izvađena je epruveta zaražene krvi iz duboko smrznutog nakon šest godina. Virus je i dalje bio aktivan i živ. Virusu pašu niske temperature. Ono što se zna je da virus preživi 500/600 dana u smrznutom, a na šunki i do 600/700 dana”, rekao je Pavić.

“Sreća u nesreći je da se ljudi ne mogu zaraziti. Virus nije otporan na visoke temperature, brzo ugine. recimo. Vidjeli ste kakvo je ljeto bilo, bio je živ možda pet, šest dana”, kaže Pavić.

“Prije 10 dana se bolest pojavila kod divlje svinje u Švedskoj – na povrišini od tisuću kilometara kvadratnih ide eutanazija svih svinja, i divljih i domaćih. Nema pregleda, nema dijagnostičkog ispitivanja u laboratariju, apsolutno sve ide na eutzanaziju.”

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: n1info.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close