Događanja

Opremimo knjižnice stradale u poplavi

Kurziv, platforma koja u svojim djelatnostima ne prati samo nezavisnu i suvremenu umjetničku i kulturnu produkciju, već i polja građanskih inicijativa i edukacije mladih, u povodu 10. obljetnice postojanja centralnog projekta udruge – portala Kulturpunkt.hr – odlučila pokrenuti akciju prikupljanja građe koja nedostaje školskim knjižnicama u Gunji i Račinovcima


U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u vrijeme poplave u svibnju 2014. stradale su i školske knjižnice Osnovne škole ‘Antun i Stjepan Radić’ u Gunji i Osnovne škole ‘Ivan Filipović’ u Račinovcima. U obje su knjižnice uništeni kompletan knjižnični fond, prostor i oprema. Prema podacima iz 2013., Osnovnu školu u Gunji pohađalo je 336 učenika u 23 odjeljenja. Školu u Račinovcima pohađala su 84 učenika u osam odjeljenja. Tijekom prošle godine, u akciji koju je savjetnica za školske knjižnice Veronika Čelić Tica pokrenula u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i kojoj su se priključili Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, sakupljeno je dovoljno sredstava za obnovu knjižnica te osnovni fond lektirnih naslova. Međutim, velik dio građe propisane Standardom za školske knjižnice u Republici Hrvatskoj nije prikupljen.

Pozivaju se radnici i organizacije s nezavisne kulturne scene, donatori, suradnici i prijatelji da donacijom potrebnih materijala doprinesu potpunoj obnovi knjižnica u poplavljenim područjima.

Akciji se možete priključiti od 23. ožujka, a knjige, CD-e, slikovnice, metodičke priručnike, igre možete donositi u Multimedijalni institut u Preradovićevevoj 18, radnim danom od 10 do 21 sat te u Književni klub Booksa, Martićeva 14, od utorka do nedjelje, od 11 do 20 sati. Prikupljanje će trajati do Svjetskog dana knjige, 23. travnja.

Detalje o akciji potražite na portalu Kulturpunkt.hr.


 

Tekst: tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close