Ličko-senjska županija

Općina Udbina proglasila Dan žalosti povodom smrti biskupa Bogovića i načelnika Pešuta

22. PROSINCA

Dan 22. prosinca 2020. se proglašava Danom žalosti u Općini Udbina, a povodom smrti dvije jako bitne osobe za razvoj ovog mjesta, biskupa Mile Bogovića i načelnika Ivana Pešuta, priopćeno je danas na službenim Facebook stranicama općine.


Objavu prenosimo u cijelosti:

Naš narod treba mjesto gdje će za svoje poginule zapaliti svijeću i pomoliti se, a Krbavsko polje i Udbina zajedno s Crkvom hrvatskih mučenika mogu biti središnje mjesto nacionalnog štovanja žrtava, isticao je mons. Bogović.

Njegov pastirski lik i moralna gromada ostaju svjetionik ličkom i hrvatskom puku kako se njeguje ljubav prema Bogu, rodu i čovjeku. Njegov plodan zivot ostavio je neizbrisiv trag u duhovnom i drustvenom zivotu Like, a na poseban način Udbine i Krbave. Njegovom idejom i zaslugom Udbina je ime koje se danas spominje u čitavom svijetu. Neka mu je laka zemlja koju je toliko ljubio i uz nadu da ce nas sada njegov zagovor pratiti iz Kraljevstva nebeskog.

Ivan Pešut

Bio je prvi načelnik Općine Udbina , od 1997.do 2001. te od 2009. do 2017. godine. U vrlo teškim i složenim situacijama bio je načelnik uvijek spreman svakome pomoći. Za vrijeme njegovih mandata pokrenuto je i realizirano dosta vrlo važnih projekata za revitalizaciju udbinskog područja.

Na čelo općine Ivan Pešut je došao kao član HDZ-a, ali će ostati zapamćen po stavu da ljude nikada nije dijelio ni po kojem obrascu, stranačkom, nacionalnom ili vjerskom. Porijeklom je iz Lovinca, ali se odlaskom u mirovinu skrasio nedaleko Udbine gdje je živio uzornim životom.

Udbina je njihovom smrću izgubila dobre prijatelje, ljubitelje i zalagatelje za što bolji razvoj ovog našeg malog, ali ponosnog mjesta”


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close