Tehnologija

Noćna mora profesora: Satovi za prepisivanje

Na stranicama poput eBaya i Amazona relativno povoljno prodaju se pametni satovi koji se reklamiraju kao ‘satovi za lakše učenje’, no u biti riječ je o uređajima koji su namijenjeni prepisivanju na ispitima.


Satovi koji se prodaju na Amazonu samo su vrh sante leda jer je riječ o velikom tržištu, a ovakvi uređaji, osim što omogućuju varanje, predstavljaju i noćnu moru za profesore, komentirao je Joe Sidders, zamjenik ravnatelja srednje škole u Bathu u Engleskoj.

On kaže kako je s ovakvim satovima lako varati jer imaju tzv. ‘tipku za hitne slučajeve’, odnosno klikom na nju na satu će se, umjesto teksta za prepisivanje, prikazati točno vrijeme tako da će profesori teško moći nekog optužiti za prepisivanje jer dok dođu do učenika za kojeg sumnjaju da je prepisivao, na njegovom satu prikazivat će se samo vrijeme, a ne i tekst s kojeg su prepisivali.

S obzirom da dobar dio profesora nije upoznat s ovakvim mogućnostima satova (često nisu niti svjesni da je riječ o pametnom satu na koji se mogu pohraniti podaci, već misle da su to klasični satovi čija je jedina svrha pokazivanje vremena), učenici ih masovno iskorištavaju za prepisivanje. Osim na same učenike, Joe Sidders smatra da dio krivice snose i online trgovine koje ovakve uređaje koji se reklamiraju kao satovi za varanje na ispitima, prodaju djeci te kaže da, zbog pametnih satova za prepisivanje, niti rezultati ispita više ne mogu biti vjerodostojni.

Pročitajte više na zimo.dnevnik.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close