KolumneKnjiževni petak

Najpoznatije zabranjene knjige

Bilo da se radi o skandaloznoj knjizi o seksu ili knjizi koja se dotiče životinja koje imaju neke ljudske osobine poput govora, mnogi pronalaze razne razloge za zabranu nekih od najboljih i najpoznatijih knjiga na svijetu. Sudski procesi su provedeni i knjige su spaljene. Zato je ovoga puta književni petak posvećen poznatim knjigama koje su bile zabranjene.

Američki psiho – Brett Easton Ellis
Kada čitate ovu knjigu morate se porilično pomučiti i pročitati stotine stranica o dubljenju oka i čupanju noktiju prije nego se to stvarno i dogodi. S toga uopće ne čudi što je roman bio apsolutno zabranjen, a u mnogim zemljama knjiga se prodavala s omotom na kojem je bila naznačena restrikcija dobne skupine kupaca odnosno čitatelja.

Ljubavnik Lady Chatterley – D.H. Lawrence
“Seksualni čin” započeo je 1963. godidne.  Phillip Larkin nije jedina osoba za koju je “Ljubavnik Lady Chatterley” označio seizmičku promjenu u društvu. Ova knjiga prvobitno je objavljena privatno i to 1928. godine u Italiji. Te je nakon toga ponovno objavljena 1960. godine od strane britanskog nakladnika Penguina. Zanimljivo je kako je baš ovaj roman doveo  do najpoznatijeg suđenja u književnoj povijesti. E.M. Forster je bio pravobranitelj na suđenju na kojem je tužitelj postavio čuveno pitanje “Želite li da ovu knjigu čita vaša supruga ili sluškinja?”. Knjiga je tiskana u stotinama tisuća primjeraka i dovela je do, pogađate, početka seksualne revolucije tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Zdenac samoće- Radclyffe Hall
Kao simbol otkrivene homoseksualnosti u ranim godinama 20. stoljeća, lezbijska romansa autorice Radclyffe Hall bila je u središtu jednog suđenja. Iako zapravo u romanu nema erotskih scena niti opisa sličnog sadržaja, osim u jednom kratkom djelu u kojem zapravo možemo naslutiti kako su dvije osobe možda provele noć zajedno. Bez obzira na sve navedeno, cenzori ipak zaključuju kako roman piše o lezbijkama i lezbijskim odnosima. Iako su se mnogi književni prosvjetitelji pobunili protiv cenzuriranja, uključujući Virginiu Woolf, E.M. Forstera i T.S. Eliota, kampanja protiv ‘Zdenca samoće’ ostaje homofobna mrlja u britanskoj književnoj povijesti.

Hrabri novi svijet – Aldous Huxley
Priča koja upozorava, na svijet previše naviknut na udobnosti, svijek koji je izgrađen na eksploataciji, cenzurama iz ne tako hrabrog staroga svijeta. Irska je zabranila ovu knjigu smatrajući kako govori protiv religije i tradicionalne obitelji, a Indija je otišla još dalje nazivajući autora “pornografom”, za njegov opis svijeta u kojem ohrabruje mlade ljude na korištenje rekreativnog seksa.

Plodovi gnjeva- John Steinbeck
John Steinbeck u svojoj knjizi prikazuje teške uvjete rada u Kaliforniji, za vrijeme velike depresije. Njegovi prikazi su bili toliko pa možemo reći okrutni  da je knjiga zabranjena u pokrajini gdje se obitelj Joad seli, unatoč činjenici kako su povjesničari potvrđivali da je Steinbeckov prikaz istine o životu realan. Lokalne vlasti u pokrajini Kern su uvjerili radnike da spale knjigu, ironično dalje provodeći manipulaciju nad radnicima migrantima u području koje Steinbeck oslikava nevjerojatno dobro u knjizi.

Rakova obratnica – Henry Miller
Tijekom trideset godina pravne borbe iskrena seksualnost u razmišljanjima Henryja Millera o ljudskom stanju, opisana u “Rakovoj obratnici”, učinili su ovu knjigu planetarno poznatom, unatoč činjenici da ju je malo čitatelja ikad dobilo priliku čitati. Uostalom, tko ne bi bio znatiželjan kad je riječ o knjizi opisanoj od  kao “otvorena kanalizacija, jama puna truleži, sluz koja okuplja sve što je trulo u krhotinama ljudske izopačenosti?”  Takav ugled knjige i činjenica kako je knjiga prvi put objavljena 1960. god. bili su veliki presedan koji je omogućio da sve knjige o iskrenoj seksualnosti budu nadalje objavljene.

Satanski stihovi – Salman Rushdie
Iako su mnoge knjige bile zabranjene prije ili poslije objave “Satanskih stihova”, nijedna knjiga nije imala za posljedicu prijetnje smrću autoru.  Kao rezultat svega Salman Rushdie se morao skrivati cijelo jedno desetljeće, nakon što je Ajatolah u Iranu objavio fetvu odnosno smrtnu presudu za njega i drugu fetvu koja je značila smrt za Rushdijevoga prevoditelja iz Japana. Mnogi u muslimanskom svijetu su je oplakivali zbog prividnog bogohuljenja, a knjiga je bila zabranjena u Velikoj Britaniji i diljem islamskog svijeta.

Lolita – Vladimir Nabokov
Zabranjena knjiga čiji je prijem često zaklanjao njen stvarni sadržaj mnogima koji su u romanu “Lolita” očekivali kako će biti užasnuti ili ugodno iznenađeni, bivali su razočarani. Gorka satira o američkim vrijednostima sredinom 20. stoljeća a u kojoj, ne biste vjerovali, ima svega par odlomaka neke erotike. Ipak, tematika knjige je smatrana kontroverznom, što je rezultiralo zabranom u Velikoj Britaniji i, obično, liberalnoj Francuskoj tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je jedan od prvih tabloida Sunday Express paničario o moralnosti.

Lovac u žitu – J.D. Salinger
“Lovac u žitu” je roman koji je najviše zabranjivan a ujedno je druga najčešće predavana knjiga u američkim školama. Branitelji je vide kao konačni pogled na frustracije i dosadu tinejdžerskog života, a njezini tužitelji su je vidjeli kako je uzrok za sve – od ubojstava do samoubojstva, te širenju komunističkih ideja u Americi. Što cenzori nisu uspjeli ostvariti je zabraniti ovu knjigu zbog prikaza tinejdžerske pobune jer je buntovni tinejdžeri traže još više.

Ulysses – James Joyce
Iako su mnogi u potpunosti propustili reference o samozadovoljavanju u poglavlju ‘Nausicaa’ iz remek-djela Jamesa Joycea, pod nazivom ‘Ulysses’ i mnogi neće dalje ni otići od tog poglavlja jer se knjiga izgubila među slavnim neprobojnim proznim djelima. Možda su cenzori smatrali kako i ostatak knjige sadrži slične nepristojnosti – cijeli roman je stoga zabranjen u SAD-u i Velikoj Britaniji tijekom 1930-ih, a poštanska služba SAD-a je sve primjerke poslane poštom spaljivala.

Životinjska farma – George Orwell
Iako ne čudi kako je Orwellova slabo prikrivena satira brutalnosti komunizma bila zabranjena u staljinističkom SSSR, njen status kao zabranjenoj knjizi je trajao dugo nakon pada Berlinskog zida. Ona je još uvijek zabranjena na Kubi i u Sjevernoj Koreji (iz istih razloga kao što je bila zabranjena od strane Sovjeta), a također je zabranjena u Keniji, zbog kritike korupcije i još bizarnije, od strane škola iz UAE zbog prikaza govora svinje što se smatra protivno muslimanskim vrijednostima.

Na zapadu ništa novo – Erich Maria Remarque
Iako je mnogo knjiga bilo spaljeno u nacističkoj noći krjesova 1933. god., uključujući djela iskonskih pisaca i mislilaca kao što su Kafka, Thomas Mann i Albert Einstein, nijedno od njih nije bilo kritično prema Njemačkoj u ratu, kao djelo ‘Na zapadu ništa novo’. Viđena kao nepatriotska, od strane nacionalsocijalista, pa čak i od jednog broja nenacističkih vojnih osoba i pisaca. Ono što su te grupe i pojedinci zamjerali ovoj knjizi je upravo ono što je čini tako uvjerljivim prikazom pravih strahota rata.


Izvor: citajme.com


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close