KulturaIzdvojeno

LIČKE PRIČE – Valentina Badanjak Pintarić: “Lika je za mene prava „terra magica“ koju sam odlučila otkriti i upoznati!”

LIKE LIKA FESTIVAL

Današnju priču posvećujemo ženi, rođenoj Siščanki čiji su korijeni iz Like. Aktivna je u pripremi raznih kulturnih zbivanja i festivala,  a jedan od njih je LIKE LIKA. Ona je Valentina Badanjak Pintarić,  a ovo je njezina priča.


“Rođena sam Siščanka i majka dvoje Siščana koji odrastaju u Velikoj Mlaki, u Turopolju. Puno je pozitivnih strana odrastanja u urbanom selu ovog pitomog kraja, ipak mi je žao što moji klinci ne odrastaju uz Kupu, nemaju svoja tajna mjesta na kojima mogu uspostaviti prirodnu vezu s tim moćnim prirodnim bogatstvom – rijekom koja me zauvijek zaljubila u moj rodni grad. Doduše, danas u Sisku nije lako živjeti. Osim što je grad raseljen i opustošen potresom, atmosfera u gradu je već godinama vrlo naporna jer se u ljude uvukao strah od nepodobnosti gradskim vlastima. Zato sam sretna što su bake uporišne i dodirne točke s našim ishodištem, a djeca su mi ponosna i oduševljena svojim Siskom doživljenim kroz bakinu ljubav i dječje oči.”

Dalje nastavlja…

“Moja veza sa Siskom je obitelj, prijatelji, Kupa i uspomene – pamtim samo sretne dane! Ipak, izazovno je bilo odrastati u sredini u kojoj sam još kao školarka okusila gorak okus nepodobnosti jer sam kao pionir išla i na vjeronauk; Gimnaziju i srednju Glazbenu školu pohađala sam tijekom Domovinskog rata u gradu na prvoj liniji obrane; a nakon povratka sa studija muzikologije na Muzičkoj akademiji u svom sam gradu zbog političke nepodobnosti proglašena viškom i dobila sam otkaz na mjestu organizatorice glazbenih događanja i na kraju sam s obitelji odselila. S druge strane, sisačke tišine, zalazak kakvog nema na svijetu, povijest koja izbija iz samog tla koje još uvijek izranja kovanice iz rimskog vremena (koliko god nihilističkim odnosom prema kulturnoj baštini nastojali istu „industrijalizirati“ i svesti na ostavštinu ne tako davno svršenog vremena), bogata i vrijedna kulturna baština cijele Sisačko-moslavačke županije, odnosno Sisačke biskupije koja obuhvaća Pounje, Banovinu, Moslavinu, Posavinu, Pokuplje…i sve to prirodno bogatstvo koje također sve alarmantnije traži zaštitu – sve me to motivira i pokreće da već 15 godina organiziram multimedijalne i glazbene festivale kojima promoviram (posljednjih godina i prenoseći koncerte putem interneta) autentične lokacije kulturne baštine uglazbljujući ih vrhunskim domaćim ansamblima i glazbenicima.”

Kao predsjednica Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, nazvane prema prvom projektu koji je pokrenula – Međunarodnom orguljaškom festivalu Ars Organi Sisciae (Umjetnost orgulja Siska) – organiziram i Zrin festival, Festival drvenih kapela Sancta Barbara i od ove godine Like Lika festival ozbiljne i suvremene glazbe. Prošle godine smo nakon lockdowna bili pokretači kulturnih događanja u Hrvatskoj i šire, a ove smo godine, unatoč potresu i covidu uspjeli uspješno realizirati sve planirane projekte koji su se održali krajem svibnja (7. Zrin festival, 29.5.-6.6.), u lipnju (15. Ars Organi Sisciae, 11.-20.6.) i u srpnju (Festival drvenih kapela, 27.6. – 7.7.). Sve koncerte smo prenijeli putem istoimenih YouTube kanala, a vrlo smo aktivni i na istoimenim Facebook profilima.

Ipak, ostala joj je jedna želja neostvarena, kaže Valentina.

“Moji su preci po očevoj strani došli iz Like bježeći pred partizanima 1943. (govorila je moja baka Vuković, rodom iz Brinja), a moj se otac rodio u tom zbjegu u nekoj šumi iza Bjelovara, od kuda su doselili u Topolovac kraj Siska. Obitelj se raselila, neki su se nazvali Badanjak, neki Badanjek, deda i baka nikada se nisu vraćali u Liku (dovoljno im je bilo vlastite sirotinje – govorio je deda Badanjak, rodom iz Žute Lokve). Mamini su pak uvijek za sebe govorili da su Šokci, a bili su Šimanovići, među 12 obitelji doseljenih iz Like na Banovinu, u Glinsko Novo Selo pred čak 400 godina. Tako sam ja zapravo Ličanka! Lika je za mene prava „terra magica“ koju sam odlučila otkriti i upoznati dolazeći punih ruku, vraćajući svoj tal za moje korijene, onako kako najbolje znam: promovirajući njezine očaravajuće ljepote i drevne kulturne vrjednote uglazbljujući ih, ovog puta ne samo klasičnom i ranom glazbom, već i suvremenom i elektronikom.”

Ove godine krećemo 1. kolovoza 2021. u Brinju, na Sokolcu s kojeg pogled ostavlja bez daha, a to je tek je dio cjelokupnog dojma koji iskreno veseli i ispunjava radošću kada se popnete u taj srednjovjekovni plemićki grad u kojemu će u 21 sat nastupiti Acoustic Project s crossover programom za širu publiku.

“Već sutra dan smo u Karlobagu, u prelijepom mediteranskom vrtu „Kava“, smještenom u srednjovjekovnoj Fortici s koje se prostire pogled na velebni Velebit i na sinje more. Vrt je ujedno i umjetnički atelier Mihić u kojemu možemo uživati u izloženim mozaicima i labirintu ljubavi u kojem uska staza vodi kroz nasade lavande, timijana, vriska, tekome, šimšira, majčine dušice, smilja, origana, majčine dušice, kadulje, lovora… – čiji mirisi osvajaju. Tu će 2.kolovoza 2021. nastupiti Filip Merčep na marimbi, vibrafonu, malom bubnju uz elektroniku u 21 sat.”

S mora odlazimo u srce Like, u netaknutu prirodu Gornjeg Kosinja, drevnog sijela kosinjskih knezova i važnog crkvenog i kulturnog sjedišta koje se spominje još od 11. stoljeća. Tu ćemo, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u okviru Like Lika festivala, u utorak 3.kolocoz 2021. u 20 sati ugostiti Trio Seraphim koji čine naši sjajni glazbenici – Monika Cerovčec, sopran; Vedran Kocelj, truba i Pavao Mašić, orgulje. Jako smo sretni što smo u crkvi pronašli ispravne povijesne orgulje češkog graditelja Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća, a ovaj koncert je bio povod da angažiramo orguljara koji će ih ugoditi. Ovim koncertom želimo ispričati priču o ishodištu hrvatske tiskane riječi – Kosinju, u kojem je 1483. tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku i glagoljicom, ujedno i prvi Misal u Europi koji nije tiskan latinskim jezikom i latinicom što svjedoči o društvenom, gospodarskom, kulturnom i intelektualnom potencijalu Hrvata još polovicom 15. stoljeća. Od šezdesetih godina prošlog stoljeća ovo se mjesto planira potopiti, iako nisu izvršena potrebna arheološka istraživanja, a u okrugu je 12 srednjovjekovnih crkvi koje čine važan dio bogate baštine Gospićko-senjske biskupije. Ovo će biti prvi koncert u više od 300 godina staroj crkvi u Gornjem Kosinju.

“S programom Like Lika festivala nastavljamo u subotu 7.8. u 20 sati, u drvenoj kapeli sv. Ivana Krstitelja u prelijepom selu Smoljancu na ljekovitoj rijeci Korani. Smoljanac je teško stradao već početkom Domovinskog rata kada je potpuno opljačkan, spaljen i uništen. U napadu na selo zapaljena je i stara drvena kapela iz 1710. godine, koja je u slunjsko-plitvikom kraju bila pravi biser tradicionalne arhitekture. Na njenim temeljima 2008. godine  izgrađena je nova drvena kapela u kojoj će nastupiti barokni ansambl Early Delight kojega čine Anabela Barić, sopran; Franko Klisović, kontratenor; Stjepan Nodilo, blok flauta i oboa te Izidor Erazem Grafenauer, lutnja i teorba.”

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika festivala zaključit ćemo u nedjelju 8.8. u 20 sati, u Katedrali Navještenja BDM u Gospiću, koncertom vrsnih glazbenika – Margarete Klobučar, sopran; Diane Grubišić Ćiković, harfa i Alena Kopunovića Legetina, orgulje.

Sve koncerte prenosit će se uživo, napominje Valentina i dodaje:

“Ako nam signal ne dopusti, prenijet ćemo snimku što prije nakon koncerta na YouTube kanalu Festival Like Lika, a sve informacije o programu možete pronaći na FB stranici Like Lika i uskoro na web stranici LIKE LIKA

Za kraj, poručuje:

“Ulaz na sve programe je slobodan! Časte Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Gospić, Općina Brinje, Općina Perušić, Općina Karlobag i Općina Plitvička jezera. Na nama je samo da uživamo! Vidimo se na Like Lika festivalu!”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close