Tech

Korištenje interneta negativno utječe na naš planet

Zašto bi eksplozija streaming videa mogla biti katastrofa za globalno zatopljenje?

Vi reciklirate. Vozite se biciklom na posao. U trgovinu donosite svoje platnene vrećice, nikade ne uzimate plastične. Možda mislite da ste dobri prema prirodi. Ali ti smješni videi na internetu, predavanja na TED-u, serije na Popcornu ili Netflixu koje opušteno gledate, možda polako ubijaju planet.O tome govori posljednji izvještaj Clicking Clean, organizacije Greenpeace u kojem se procjenjuju inicijative za čistom energijom u raznim internetskim tvrtkama.Dok razmišljamo o našem utjecaju na okoliš u smislu koliko smeća proizvodimo u našim kućanstvima i koliko toga bacamo, koliko se vozimo i koliko električne energije koristimo u našim domovima, u ovom novom izvješću se ističu načini na koje naše korištenje interneta ima učinke na okoliš, a koje zapravo nikada ne vidimo.

Emisije podatkovnih centara čine mali postotak globalne emisije, kaže Greenpeaceov analitičar za informacijske tehnologije Gary Cook. To nije puno u odnosu na 14 posto koliko doprinosi poljoprivreda ili 13 posto za transport. Ali emisije podatkovnih centara rastu za najmanje 13 posto godišnje, kaže Cook. Unutar dvije godine, informacijske tehnologije u cjelini, uključujući i proizvodnju poslužitelja i druge opreme, očekuje se da će zauzimati između 7 i 12 posto cjelokupne upotrebe električne energije, navodi se u izvješću.

Foto: Cisco

Podatkovni centri očekuje se da će činiti oko 21 posto tog korištenja, uglavnom zbog eksplozivne potražnje za streamingom video sadržaja. Cook objašnjava da iako streaming može nadoknaditi neke emisije, kao što su proizvodnja i isporuka DVD-a ili BluRay diskova, praktičnost streaminga vodi nas da konzumiramo sve više i više sadržaja.

Umjesto kupnje nekoliko videa i gledanja istih filmova opet i opet, sada opsesivno gledamo cijele sezone serija, jednu za drugom. Proizvodnja tih serija također ne zaostaje, pa sve u ukupnom poretku završava stvaranjem većih emisija ugljičnog dioksida

Ovaj trend se jednako tako proširuje i na druge industrije. Na primjer, prema izvješću Greenpeacea, i novinski izdavači sada troše više energije što je rezultat njihovog većeg korištenja podatkovnih centara. Naime, ti centri sada troše više energije nego tiskarski strojevi.


Tekst: tehnoklik.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close