KolumneKomentar tjedna

Komentar tjedna: Terorizam

Pojam terorizam odmah nas asocira na neku prijetnju, strah, nasilje, politički uzrok, planiranost i naposljetku, žrtve. To je unaprijed planirani zločin neke skupine ljudi koja svojim posebnim strategijama i taktikom zahtjeva neke svoje ciljeve koji su najčešće politički, vjerski ili ideološki. Svojim prijetnjama i nasiljem izaziva strah kod vlasti, ali i cijelog društva.

Terorizam je danas najveći izazov međunarodne sigurnosti što nažalost potvrđuje i otmica aviona 2001.g. te rušenje zgrade World Trade Centra i Pentagona u SAD-u, kao i velik broj žrtava. Hrvatska se nalazi na sjecištu mnogih tranzitnih pravaca. Mnogi se analitičari slažu s tim da naša zemlja i nije toliko interesantna da bi nam netko prijetio. No, to se ne smije shvatiti ozbiljno jer opasnost uvijek postoji i opreza nikad dosta.

U Rijeci 1995.g. dogodio se jedan islamistički teroristički napad kada je eksplodirao automobil bomba ispred same policijske postaje. Zapravo je to bila osveta jer su naše tajne službe izručile Jamma al Islamya, jednog od najtraženijih čelnika terorističke organizacije, SAD-u. Amerikanci su ga potom ubili. Tadašnji pojam terorizma znatno se razlikuje od današnjeg. Tada on nije predstavljao toliku opasnost. Hrvatska je ipak, još uvijek, najsigurnija država Mediterana. Ulaskom Hrvatske u NATO provodila su se istraživanja o mišljenju građana o tome. Hrvatska javnost pozitivno je reagirala i ocijenila kako se osjećaju sigurnije.
Očito je da se terorizam pretvorio u metodu masovnog uništavanja. Na veliku nesreću, to je tako.

Jedino što možemo jest boriti se protiv njega zajedno s drugim državama. Anto Gavrić, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, kaže: „Borbu protiv terorizma treba voditi poštujući prava čovjeka i načela pojedine države regulirane zakonom. Potrebno je dobro proučiti na koga spada odgovornost za počinjena djela jer kriminalna odgovornost je uvijek osobna i ne može se protegnuti na religije, nacije ili etničke skupine kojima teroristi pripadaju. Terorizam ne znači sukob civilizacija jer teroristička mreža nije nikakva civilizacija.“


Foto: cugetliber.roČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close