PosaoNovac

Kinezi iskovali enorme količine lažnih eura, evo kako ih prepoznati

Ovog tjedna, novinske agencije su prenijele vijest kako je španjolska Policía Nacional razbila bandu krivotvoritelja, za koje se tvrdi da su krivotvorene kovanice od dva eura stavljale u optjecaj diljem Europe.


U suradnji s nadnacionalnom policijskom organizacijom Europol, uspjeli su razotkriti krivotvoriteljsku radionicu u glavnom gradu pokrajine Castilla-La Mancha, Toledu. Prema tvrdnjama policije, ovo je “najvažnije otkriće takve vrste u Europi u posljednjih deset godina”, piše Deutsche Welle.

Banda je na europsko tržište pustila gotovo 500.000 krivotvorenih kovanica “visoke kvalitete”. Uhićeno je deset osoba, za koje se navodi da su svi kineski državljani. Španjolska policija je priopćila kako je ovaj slučaj istraživala već šest godina. Istraga je bila iznimno teška i dugotrajna, ne samo zbog tajnosti unutar organizacije, već i zbog praktički nemogućeg praćenja krivotvorenog novca, što je karakteristično za krivotvorene kovanice.

Kako prepoznati krivotvorene kovanice?

U Njemačkoj je Bundesbank odgovorna za njemačke kovanice eura. Na svojoj internetskoj stranici “Vodič za kovanice” pruža informacije o sigurnosti sitnog novca.

Ne morate biti stručnjak za kovanice da biste mogli razlikovati krivotvorine od pravih kovanica”, navodi se. Savezni bankari daju konkretne informacije o tome kako procijeniti kovanice. Za profesionalce to nije problem, jer postoji jedinstveni test za validatore kovanica u cijeloj Europi.

Bankari preporučuju da građani obrate pozornost na prvi dojam. Obično se slika novčića jasno ističe od ostatka površine novčića. Sve konture su “jasno prepoznatljive”. Budite oprezni ako to nije slučaj. Kod krivotvorina, slika novčića često se čini mutnom i mekom. Površina je rupičasta i ima točkice, linije ili udubljenja.

Postoji još jedan detalj na koji treba obratiti pozornost: zbog sigurnosti, ali i lakšeg prepoznavanja kovanica za slijepe osobe, rub kovanice je karakteristično zarezan. Za razliku od krivotvorenih kovanica, na kojima je rubni natpis često samo nejasno utisnut i prekriven žljebovima na rubu kovanice, rubni natpis na pravim kovanicama od dva eura je jasno vidljiv.

Udaljenosti između pojedinačnih simbola i riječi također se razlikuju na krivotvorenim kovanicama često se razlikuju od onih na pravim kovanicama.

Trik s magnetom

Izgleda da u sjedištu Središnje banke pretpostavljaju da svatko nosi magnet sa sobom. Ako ste jedan od onih koji nose magnet u džepu, evo rješenja za provjeru kovanica.

Zbog posebnog sigurnosnog materijala, središnji dio kovanica od jednog i dva eura je blago magnetičan, što znači da se kovanice malo privlače magnetom i padaju s magneta kada se lagano protresu.

Vanjski prsten pravih kovanica od jednog i dva eura, kao i pravih kovanica od 10, 20 i 50 centi, nije magnetski”, kažu stručnjaci.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close