KolumneKomentar tjedna

Komentar tjedna: Hrvati u Kanadi

Prema statističkim podacima u svijetu živi oko tri milijuna Hrvata i njihovih potomaka. Najviše ih je u Sad-u, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, a četvrto mjesto s oko 250 000 dijele Argentina, Australija i Kanada. Većina Hrvata u Kanadi živi u velikim gradovima, ponajviše u Torontu, Ottawi, Mississaugi, Hamiltonu i Vancouveru.

S obzirom na okolnosti i godine iseljavanja Hrvata, razlikujemo pet generacija hrvatskih iseljenika. Prva generacije doselila se iz Austro-ugarske, a druga iz monarhije Jugoslavije. Već u drugoj generaciji Hrvati nisu toliko raspršeni i naseljavaju se oko većih gradova i osnivaju narodne domove. U tim domovima još uvijek održavaju razne priredbe i proslave isključivo za stanovnike hrvatskog podrijetla. Potomci treće i četvrte generacije rođeni su „gore“. Dok se peta, doselila prije 2 desetljeća uslijed Domovinskog rata.

Ta peta generacije razlikuje se u mnogim razmišljanjima od prethodnih generacija. Više su otvoreni i lakše se nose s multikulturalizmom. Druže se više s ljudima različitih nacionalnosti, posebice se ističe druženje s pripadnicima srpske nacionalnosti, također novije generacije. Ranije generacije se izbjegavaju uslijed okolnosti zbog kojih su morali napustiti svoje domove. Žalosno je što taj jaz prenose na svoje potomke.

U Kanadi je osnovano oko 60 hrvatskih folklornih društava koja se njeguju što je vidljivo po rezultatima s raznih natjecanja. Poslije Drugog svjetskog rata počele su se osnivati hrvatske katoličke župe te ih danas ima 19. Uz pohađanje nastave na hrvatskom jeziku u osnovnim i srednjim školama, osnovan je Centar za hrvatske studije i Lektorati hrvatskoj jezika i književnosti. Poznata su događanja poput Hrvatsko-sjevernoameričkog nogometnog turnira i Kanadsko-hrvatskog folklornog festivala. Toronto Croatia najpoznatiji je hrvatski nogometni klub u Kanadi i dio je kanadske nogometne lige. No, postoje i brojni drugi klubovi poput Hamilton Croatia, Velebit-Karlovac Croatia, Zagreb Coratia, Hrvat Oakville itd.

Svi narodi koji emigriraju u Kanadu uživaju sve povlastice, ali i obveze, kako bi mogli dobiti, nakon tri godine boravka tamo, državljanstvo kojim postaju punopravni kanadski građani. Kanada dozvoljava dvojno državljanstvo. Hrvatima više ne treba viza za odlazak u Kanadu. Zbog svih mogućnosti koje nudi, ovu državu nazivaju „obećanom zemljom“ jer mnogi tamo vide svoj „spas“. S obzirom na financijsku situaciju i nemogućnosti pronalaska posla, sve više naših građana odlučuje se za odlazak tamo. Označava li ovo početak novog vala emigracije ili je to samo privremeno rješenje dok se situacija ne „poboljša“ u našoj državi?!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close