Svemu unatoč

Klaunovski poučak

Plamenko

Na prekrasnom dijelu lopte šarene, osim što se vrtimo oko sebe i Sunca i u duhu pjesme okrenemo poneki ringišpil u glavi, po tko zna koji put ispraćamo cirkus iz našeg malog grada. Nije Kolorado, nego jedan posve sofisticirani cirkus, gotovo nadrealan, kojega teško primjećujemo jer se uvukao u sve životne sfere poput kakvog virusa i tako pritajen čuči i čeka.

Cirkus je to u kojem se ne razlikuju akteri od promatrača. Prepun je opasnih akrobacija, kao što su udarci ispod pojasa, istjerivanje duše, mlaćenje prazne slame, ispiranje mozga i buljenje u prazno. Životinja nema, osim ljudi. Ulaz je slobodan, a izlazak ima visoku cijenu. Izlaze samo odlučni i hrabri. Ostali obuku klaunovsko odijelo i s namještenim osmijehom i suzom u oku donose privid sreće ili strah.

I tako prividni, priviđaju se u skrovitom kutu, u mračnom dijelu ulice i u sjenama brijestova. Idu ispred nas i zaskaču nas s leđa. Šute i zure u naše skrivene čežnje. Igraju na kartu sjećanja iz dalekog djetinjstva, dok smo bezbrižni gazili livade i nevino se divili mjesečini.

I onda, taman u trenutku najvećeg zanosa, otvorimo oči i ugledamo one koji prisežu da će vjerno služiti narodu kako spretno žongliraju i izvode stari trik.

A mi spremno zaplješćemo i umjesto pokemona tražimo svoga klauna.


Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u