Scena

Jesu li vama jasni bizarni tekstovi cura s Balkana?

Svi znamo da u našoj regiji popularna glazba ponekad ozbiljno zna zastraniti.


Jesu li vama jasni bizarni tekstovi cura s Balkana?
Godinama slušamo bisere kojima nas časte razne popularne pjevačice i pjevači, ali oni najsjajniji nekako su redovito rezervirani za folkere ili, po narodski, narodnjake.

I iako i mi Hrvati imamo svoje gore listove, da Srbi u ovom prednjače sad se potrudio istaknuti srpski Blic koji je na jednom mjestu izdvojio najbizarnije stihove njihovih pjevačica uz jednu našu koju nisu mogli zaobići – Severinu. Prenosimo vam što su izdvojili, uz prigodne komentare.

Nataša Bekvalac

Riječi pjesme

Šizofrenija – Kad je bila kiša bio si u kući, nervozan od sve te vlage, sve si luđi, u toj sobi ljubili i svađali, rečima i stvarima se gađali. Šizofrenija još na mojoj je adresi, mada više ne znam gde si, šizofrenija.

Što je pisac htio reći – Što se desi kad soba prokišnjava

Vremenske prilike mogu nepovoljno utjecati na emotivnu vezu, posebno ako izolacija stana nije napravljena kvalitetno. Još ako pored kiše padne i neka teška riječ, raskid dovodi do šizofrenije.

Goga Sekulić

Riječi pjesme

Bomba – Bomba sigurno noćas na tebe pada. Bomba, srušiću tako pola grada. Bomba, neću da trpim tvoje laži. Bomba, samo mi njeno ime ne kaži. Bomba noćas se traži.

Što je pisac htio reći – Prevarena žena se osvećuje

Prevarena žena je opasnost. Zaslijepljena bijesom, ona na sve načine želi povrijediti subjekt koji je izdao njene nježne osjećaje. U trenutku smanjene uračunljivosti ona traži bombu.

Severina

Riječi pjesme

Da nisi možda gej – Kod tebe, kod mene idemo, svejedno je. Što ti nije tu okej, da nisi možda gej? Kako ćemo, lako ćemo, ne brini se ništa. Tebe veže sila teže, ja na oblaku.

https://www.youtube.com/watch?v=8Roog0AjaLQ

Što je pisac htio reći – Čim je odbije odmah je gej

U 21. stoljeću je normalno da žena preuzme inicijativu i da muškarcu do znanja da joj se sviđa. Ako on ne shvaća, ona ga pita za seksualnu orijentaciju, uz prijedlog da odu do nje.

Ana Nikolić

Riječi pjesme

Zla Barbika – Ludilo u klubu, ko karijes na zubu lepiš se za mene. Kažem nemoj sa mnom, mnogi plaču za mnom. Nađi sebi bolju, ko me ljubi, ljubi nevolju. Ja sam zla Barbika, srce mi je plastika.

Što je pisac htio reći – Ljubav je kao zubobolja

Ana poručuje udvaraču da zaboravi na ljubav na prvi pogled, jer je ona lijepa i samostalna žena koja ne vjeruje u emocije. Srce joj je plastika, to jest, srce joj je od kamena i teško ju je preboljeti.

Milena Ćeranić

Riječi pjesme

Zbog tebe mi prete – Zbog tebe mi prete i otac i brat, piće i tablete i deseti sprat. Ne idi na moje oči sa njom, vene ću pred svetom rezati žiletom.

Što je pisac htio reći – Bježi od oženjenog dok nije kasno

Potresna lirika ukazuje na pogubnost veze s oženjenim. Ženi je i porodica okrenula leđa, prijetnje lete sa svih strana, a ona se želi ubiti. Umjesto da energiju usmjeri k rješenju problema, raskidu, ona se dvoumi između tableta i žileta.

Mia Borisavljević

Riječi pjesme

Grom u koprive – Ko je ovde prvi, ko je vrele krvi? Ko je pravi tatin sin? Ko je strah i trepet? Čuva ga njih devet, koga ću to noćas ja da uhvatim?

Što je pisac htio reći – Uhvati tatinog sina

Mia je u ovoj pjesmi bacila oko na sina nekog biznismena s kojim se ne treba šaliti. Ali ona ne sumnja u svoje sposobnosti i sigurna je da će ga uhvatiti.

Sandra Afrika

Riječi pjesme

Bye bye – Da biće ostavljena, to su tvoje priče, kraj tebe se osećam ko duboko jadniče. Il‘ celom svetu priznaj ko si meni ili đavo nek te nosi. Baj, baj, baj što zbog tebe moju lepotu kriju zidovi. Ona sija ko Madona što je pred svima šetaš ti.

Što je pisac htio reći – Što je to ‘jadniče’?

Bilo je teško proniknuti u suštinu i značenje ove pjesme. Jednostavnim rječnikom, Sandra od svog voljenog traži da ostavi djevojku i bude samo s njom. Zato što on mulja, Sandra se osjeća loše (duboko jadniče) i pati što je njegova djevojka ljepotica. Budući da joj je loše od toga što ona trune, a misli da to ne zaslužuje, ostavlja ga…

Eto, iako je vrelo ovakvih uradaka nažalost nepresušno, ovo je dobar početak. Koji su stihovi iz regije vas posebno zabavili?

Tekst/Foto: index.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close