Tehnologija

Izum s FER-a: kolica iz kojih se ne može ispasti

Zagrebački profesori izumili su pametna kolica koja s lakoćom prelaze preko stepenice, a koštaju koliko i klasična kolica. Idealna su za invalide jer im nitko više ne treba pomagati pri vožnji


Svima koji vide naša kolica najfascinantnije je to što se prilikom podizanja prednjih kotača onaj tko u njima sjedi nikako ne može izvrnuti na leđa, rekao je profesor Damir Seršić.

Doktorant Igor Brkić (31) odmah je sjeo u kolica i to demonstrirao. Nakon nekoliko minuta prilično brze vožnje hodnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Igor je naišao na stepenicu. Pritiskom na gumb, invalidska kolica su se nagnula, a prednji kotači podigli su se uvis. Nakon što je prešao preko stube, Igor je spustio prednje kotače na pod i nastavio voziti se.

– Kolica mogu prijeći preko raznih prepreka poput kanalića, rubnika i oviših stuba – rekao je Igor. Dodao je kako su idealna za invalide jer im s njima nitko više ne treba pomagati pri vožnji. Mogu sami ulaziti u institucije koje imaju koliko-toliko prilagođene ulaze, mogu se popeti na stepenicu koja ih često dijeli od bankomata, te ulaziti u prodavaonice koje znaju imati podna povišenja na ulazima.

Više čitajte na: 24sata.hr


Foto: tepris.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close