Intervju

INTERVIEW – Nikica Jelić: “Opstojnost kulture je od regionalne, nacionalne i međunarodne važnosti”

PREDSJEDNIK LU LIKA

O posljedicama razvoja novonastale situacije uzrokovane epidemijom COVID-19 na kulturni sektor razgovarali smo s Nikicom Jelićem, predsjednikom Likovne udruge Lika.


Naš sugovornilk, koji se građanskim aktivizmom počinje baviti krajem 80-ih godina uključivanjem kao aktivist i volonter u ekološkim građanskim akcijama, već dugi niz godina djeluje u brojnim organizacijama civilnog društva. Predsjednik je planinarskog društva i jedan od osnivača i prvih pripadnika službe GSS-a – ogranak Gospić. Član je udruge za mlade GSBoom, jedan je od osnivača foto kluba Gospić i tajnik kluba u trajanju od dvije godine te je jedan od osnivača i predsjednik Likovne udruge Lika od 2013. Volonterski pokreće i djelatnosti iz područja tehničke kulture te s prof. Orzesom vodi edukacije za djecu iz područja programiranja i robotike u trajanju od dvije godine. Trenutno je voditelj dva projekta u Likovnoj udruzi Lika i voditelj Galerije LU.

Na kulturnoj sceni djeluje, također, duži niz godina. Autor je nekoliko samostalnih izložbi fotografija – GS izvan dometa (1996.), Voda (1997.) i Povijest rocka u Gospiću (2014.), kao i sudionik 2 skupne izložbe fotografija. Također, bavi se slikanjem te je izlagao svoje radove na nekoliko skupnih izložbi u Gospiću i Križevcima.

Za početak, recite nam nešto više o organizaciji Udruge, tko su članovi i koliko vas ima?

Udruga je osnovana 2013. godine. Trenutno imamo 25 članova. Kao i ostale udruge i Likovna udruga Lika ima fluktuaciju članova. Kroz udrugu je od osnivanja prošlo pedesetak članova. Imamo jedan dio stalnih članova koji su uključeni u upravljačka tijela. Članstvo nije geografski orijentirano samo na Gospić, tako imamo članove iz Otočca, Plitvica, Rakovice, Zagreba, Stubičkih toplica…. Članovi udruge su akademski slikari i  slikari amateri, te mlade i kreativne osobe, sudionici i organizatori brojnih humanitarnih aktivnosti. Svatko svojim osobnim vještinama i zvanjem daje svoj doprinos u radu udruge. Jako su nam bitni članovi likovni umjetnici i profesori likovne kulture koji svojim znanjem sudjeluju u kreiranju edukacijskih programskih sadržaja.

Radni prostor udruge je mali atelje i galerijski prostor Galerije LU  u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević Gospić, a uredski prostor dijelimo s Udrugom Društvo naša djeca Grada Gospića u KIC-u Gospić, gdje se nalazi i savjetovalište za mlade „Boomerang“ koji je dio projekta Sunčana strana ulice.

Što biste izdvojili kao glavne ciljeve Udruge?

Osnovni ciljevi Udruge su: poticanje raznolikosti i potpora kontinuiranom napretku hrvatske likovne umjetnosti; unapređenje i zaštita slobode umjetničkog izražavanja; poticanje umjetničkog stvaralaštva i integracija likovne kulture u zajednici; očuvanje kulturne baštine; jačanje civilnog društva te doprinos u izgradnji uključivog društva.

Činjenica je da postoji čvrsta umjetnička ukotvljenost u lički prostor. Brojni su lički slikari ostavili trag – ne samo u hrvatskoj umjetnosti već i u kulturi na međunarodnoj razini. Ovaj dio nacionalnog blaga slabo je prezentiran široj domaćoj javnosti, a u turističkom promidžbenom smislu potpuno je neiskorišteno. Uvidjevši ovaj temeljni problem organizirali smo se i osnovali udrugu kako bi „djelovanjem odozdo“ ukazali na ovu činjenicu i ponudili neka rješenja.

Po mom mišljenju osnova većine projekata, ne samo iz područja kulture,  trebala bi biti u svojoj osnovi bazirana na iskorištavanju punog potencijala kulturnog bogatstva jer je to bitno za kreiranje lokalnog i nacionalnog identiteta. Istovremeno, ovakvim djelovanjem pomažemo u slaganju mozaika ljepote kulturnih različitosti na globalnom nivou.

Prošla godina je bila najuspješnija godina rada Likovne udruge Lika. Koje biste projekte i aktivnosti posebno izdvojili?

U 2019. godini nastavili smo s projektom 4ART koji se provodi šest godina i financiran je sredstvima Grada Gospića. Projektne aktivnosti su: likovna edukacija za djecu i odrasle, izložba likovnih radova članova udruge, likovna kolonija povodom obilježavanja Dana grada Gospića i likovni natječaj za djecu osnovnih škola Ličko-senjske županije pod nazivom „Malo ličko likovno anale“. U sklopu likovne edukacije za djecu  i u 2019. godini nastavili smo suradnju s osnovnim školama Grada Gospića gdje sudjelujemo u nastavi likovne kulture u razrednoj nastavi.

Projekt je koncipiran tako da balansira između dva pristupa sudjelovanja u kulturi pasivnog i aktivnog, pa je tako osmišljeno i djelovanje prema publici. Mišljenja smo da treba sve više napuštati tradicionalno shvaćanje koje pod sudjelo­vanjem publike podrazumijeva samo pasivnu prisutnost na kulturnim događanjima i okretati se prema projektima koji aktivno uključuju građanstvo u kreiranje kulturnih sadržaja čime nastojimo skrenuti pažnju na kulturne potrebe populacije u njiho­vom svakodnevnom životu.

Kvalitetu naših projekata prepoznalo je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske koje nam je po prvi put u 2019. godini odobrilo sredstva za projekt „Paket kulture“. Ovaj projekt, za razliku od prethodnog koji ima za cilj populariziranje bavljenja  likovnom kulturom na lokalnoj razini, okrenut je profesionalnom umjetničkom stvaralaštvu i sastoji se od galerijskog koncepta više izložbi koje pružaju domaćoj publici dio najnovijih  zbivanja na hrvatskoj sceni iz područja vizualnih umjetnosti.

Posebno bih tu izdvojio „Alutrans“ –  izložbu studenata i alumnija Akademije likovnih umjetnosti Zagreb. Ovakva vrsta partnerstva po prvi put je održana na ovim  prostorima, a Udruzi je jako bitna za buduću zajedničku realizaciju projektnih ideja.

Također, valja napomenuti da smo uspješno priveli kraju i projekt „Sunčana strana ulice“ koji nije iz našeg primarnog područja djelovanja –  kulture. U tom projektu partneri smo s udrugom Ambidekster klub iz Zagreba, a usmjeren je pospješivanju otpornosti i socijalnom uključivanju mladih s problemima u ponašanju, a temelji se na izgradnji partnerstva između organizacija civilnog društva, institucija i lokalne samouprave. U ovom projektu partneri su tri osnovne škole, Strukovna škola Gospić i Centar za socijalnu skrb Gospić, a na mjesto voditelja projektnih aktivnosti zaposlena je jedna  mlada osoba. Projekt je trajao tri godine i financiran je sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Zagreba i Grada Gospića.

Koje su sve aktivnosti i projekti udruge planirani za provedbu u 2020. godini?

Paralelno s izvođenjem navedenih projekata u 2019. godini pisali smo i nove projekte koje smo aplicirali na natječaje za 2020. godinu.  I u tom segmentu smo bili dosta uspješni. Rezultat toga rada su odobrena tri projekta iz područja kulture koji su svojevrsni nastavak aktivnosti prošlogodišnjih projekata poboljšanih novim idejama.

Odobren nam je projekt Ministarstva kulture „Paket kulture 2“. U planu su bile četiri izložbe renomiranih likovnih umjetnika, ali zbog novonastale situacije još  nismo počeli s provedbom. Ministarstvo kulture će nam dozvoliti prenamjene sredstava i modificiranje programskog sadržaja ukoliko ne budemo mogli realizirati neke planirane aktivnosti. Očekujemo upute Ministarstva i Nacionalnog stožera.

Iz financijske potpore lokalne uprave odobren nam je nastavak projekta 4ART i Institucionalna potpora za projekt „Godišnji program Galerije LU“, međutim Odlukom gradonačelnika Grada Gospića sklapanje  ugovora odgođeno je do mjeseca lipnja 2020.

Kako se aktualna situacija s koronavirusom odrazila na rad Udruge? Gdje se uživo mogu vidjeti Vaši radovi i kada?

Budući da je na snazi odluka o zabrani okupljanja, vlada mišljenje da se u kulturi ne radi ništa. Ako želimo da udruga opstane i u ovim teškim trenucima jednostavno moramo razmišljati kako prilagoditi postojeće aktivnosti i osmišljavati nove. Brz razvoj tehnologije, pojava novih internetskih komunikacijskih platformi i društvenih mreža postavlja nove mogućnosti i pruža nove izazove. Jedno od rješenja je da novi kanali u određenoj mjeri mogu zamijeniti tradicionalne medije i pojačati stupanj izravne komunikacije s publikom. Do sada smo ih u provedbi svojih programa koristili nedovoljno.

Ovo je svakako atipičan događaj koji je došao vrlo brzo tako da nismo mogli predvidjeti situaciju u kojoj se sad nalazimo. Tijek događaja natjerao nas je da razmišljamo reaktivno. Sagledali smo situaciju i u nastalim okolnostima pokušali odraditi što se može. Zapravo, u ovoj situaciji najlogičniji korak je „preseliti“ umjetnost na Internet.

Drugi je pak slučaj s nastavkom rada udruge nakon krize ili makar u situaciji ublažavanja mjera. Iako ne znamo koliko će mjere Nacionalnog stožera trajati i u kojem omjeru, u planiranju rada u narednom periodu ipak možemo razmišljati koliko toliko proaktivno  jer smo dobili na vremenu za planiranje i pripremu.

Naši radovi su se mogli vidjeti u prostorijama Galerije LU u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević Gospić. Galerija je radila u poslijepodnevnim satima, međutim zbog novonastale situacije do početka ponovnog rada Galerije pregled radova je dostupan na web stranici lulika.hr i facebook stranici udruge.

Čuli smo da jedan dio aktivnosti ipak provodite online, recite nam nešto više o tome.

Trenutno je u tijeku projektna aktivnost “Kreativne inicijative učenika i roditelja za školu otvorenu zajednici“ koju smo modificirali u skladu s novonastalom situacijom. Sudjeluju učenici Gimnazije Gospić, Osnovne škole dr. Franjo Tuđman Lički Osik i Osnovne škole dr. Ante Starčević Pazarište Klanac. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Ambidekster klub iz Zagreba. Formirali smo online grupe  i učenicima podijelili edukacijske materijale, a online izložba likovnih radova biti će objavljena na stranici http://www.lulika.hr   i  http://www.ambidekster.hr/.

U ožujku ove godine pokrenuli ste natječaj za djecu osnovnoškolskog uzrasta #slikamodoma. Kako ste zadovoljni odazivom mališana?

Da. Akcija #slikamodoma nastala je spontano na početku pandemije kada su zatvorene škole. Poslali smo djeci poziv da šalju likovne radove nastale u izolaciji.  Vrlo smo zadovoljni odazivom. Ovim putem želio bih se zahvaliti djeci i njihovim roditeljima koji šalju radove. Radovi su dostupni na Facebook stranici Likovna udruga Lika i na adresi http://lulika.hr/djecji_radovi.php.

Koje aktivnosti još imate u pripremi?

Na primjer, jedna od aktivnosti udruge kojom se ostvaruju ciljevi su i edukacije. Pripremamo  koncept likovnih tečajeva i ostale edukacije za djecu i odrasle. Ukoliko ih ne budemo mogli provesti frontalnim oblicima rada, objavit ćemo ih na online platformama.

Planiramo i oživiti i neke zaboravljene forme glasila sa zanimljivim kulturnim temama.

Prošle godine smo napisali infrastrukturni projekt „Art park Kraljević„ koji je za cilj imao uređenje građevinske čestice parka ispred ulaza u galeriju i prenamijeniti je za prostor kulturnih sadržaja u partnerstvu s POU Gospić i Gradom Gospićem. Projekt nije usvojen, ali nismo odustali od te ideje jer bi nam njegova realizacija omogućila proširenje infrastrukturnih kapaciteta i otvorila nove mogućnosti djelovanja.

Sve su ovo aktivnosti koje su okrenute prema radu s publikom koju želimo zainteresirati za kulturne sadržaje i povećati participaciju u kreiranju kulturnih sadržaja. Rad s publikom je dugotrajan i složen proces u kojem morate imati dosljednost i, što je najvažnije, konstantu djelovanja.

Mišljenja sam da će nam se trud vratiti i da ćemo imati dobru posjećenost u našoj galeriji kada to bude moguće.

Kako se udruga financira?  Strahujete li da se nakon epidemije, zbog posljedica novonastale situacije na kulturni sektor, neki programi Udruge neće moći realizirati?

Već sam u opisu provedenih i planiranih projekata naveo osnovne izvore financiranja. Jedan manji dio prihoda u financijskom proračunu odnosi se na sredstva od članarina, donacija i prodaje slika iz fundusa udruge. U stalnoj smo potrazi za novim izvorima financiranja. Osmišljavamo nove projektne prijedloge, a trenutno smo fokusirani na natječaje zaklada kao što su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Kultura nova koje svoja sredstva usmjeravaju na institucionalne podrške udrugama za razvoj programa na duži vremenski period.

Iz naše točke gledišta tj. subjekta koji se bavi kulturom jasno nam je da će situacija biti dugoročno vrlo teška. Prije svega tu mislim na financiranje kulturnih projekata i manifestacija. Najveća nepoznanica će biti osiguranje sredstava za projekte.

„Lockdown“ izazvao gospodarske probleme na svjetskoj razini, a posljedice će biti specifične za svaku državu.

Što se tiče Hrvatske, jasno da će se veliki dio sredstva preusmjeriti na gospodarsko oporavljanje. Još su tu otežavajući faktori, sanacija oštećenja od potresa u Zagrebu i mogući izostanak turističke sezone. Bez oporavljenog gospodarstva financiranje kulturnih događaja bit će vrlo otežano. Treba napomenuti da se veliki dio kulturnih projekata financira iz sredstava od igara na sreću, a znamo da je i ta industrija imala velike gubitke. Za očekivati je da će biti manje natječaja za kulturne projekte i da će objavljeni natječaji biti daleko siromašnijih fondova nego do sad.

Pratimo stavove Ministarstva kulture koje nastoji održati kulturu živom, i to je po meni jedini način.

U medijima su u fokusu mjere za spas radnih mjesta u gospodarstvu, međutim zanemaruje se činjenica da i neprofitabilni sektor zapošljava. U Hrvatskoj, prema zadnjim podacima, u neprofitabilnom sektoru radi  više od 18.000 ljudi. Osiguranje sredstava i raspisivanje natječaja od iznimne je  važnosti za opstojnost udruga i očuvanje ovih radnih mjesta.

Podržava li Grad Gospić Vaš rad, te kako ste zadovoljni? Imate li kontakt sa županijom i imate li i njihovu podršku? 

Da. Grad Gospić financijski i infrastrukturno podupire naše projekte i do sad smo zadovoljni ovom vrstom potpore.

Za sad nemamo informaciju o stavovima koliko će izdvajanja za kulturu u ovoj godini biti srezana. Odobreni projekti su na čekanju i za njih još nismo potpisali ugovore. Razumijem da je možda još prerano o tome razgovarati dok  se ne vidi rasplet situacije, međutim mjere Nacionalnog stožera idu prema fazi normalizacije života i mišljenja sam da bi zbog planiranja daljnjih aktivnosti uskoro trebali znati s kojim sredstvima raspolažemo.

Svjedoci smo ishitrenih odluka u nekim županijama  i  gradovima o obustavi financiranja udruga u kulturi. Čvrsto se nadam da Grad Gospić razmišlja o izvorima financiranja za kvalitetne kulturne projekte jer je opstojnost kulture od regionalne, nacionalne i međunarodne važnosti.

Do sada nismo koristili sredstva županije za razvoj naših projekata.

Imate li neku poruku za kraj?

Za kraj jedna interesantna priča iz Kine. Na kineskom (mandarinskom) jeziku simbol za krizu (weiji) uključuje riječi koji znače “opasnost” (wei) i (ji) koji znači promjenu ili točku zaokreta, ali može se prevesti i kao prilika. Na nama je kako ćemo je shvatiti.

 

 

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close