PosaoIntervjuNovac

ULAGANJE U ZLATO Koliko se isplati i kako investirati? Donosimo savjete stručnjaka

Iako je bankovna štednja već nekoliko godina izrazito neisplativa, poznato je da najveći broj Hrvata i dalje svoju ušteđevinu čuva u bankama. Uz visoku inflaciju i nepovoljne kamatne stope na štednju, naš novac na bankovnim računima iz dana u dan gubi na vrijednosti. Iz tog razloga mnogi si građani postavljaju pitanje – u što uložiti novac kako bismo sačuvali njegovu vrijednost?


Postoji jedan oblik štednje koji je otporan na inflaciju i koji štedišama i ulagačima dugoročno može donijeti veliku zaradu, a to je kupovina investicijskog zlata.

Cijena zlata strelovito raste, taj rast je u posljednjih dvadeset godina u prosjeku godišnje iznosio 8% odnosno kumulativno preko 550%. Iz tog razloga ulaganje u zlato sve je traženiji oblik investiranja u Hrvatskoj, a mnogi koji svoju štednju već drže u zlatnim polugama i zlatnicima ovih dana broje pozamašnu zaradu.

Dok se investicijsko zlato pokazalo kao vrlo isplativ oblik štednje, u javnosti je još uvijek uvriježeno mišljenje da je ova vrsta ulaganja rezervirana samo za najimućniji sloj građana. To nije točno jer zlatne poluge i zlatnici dolaze u širokom asortimanu različitih veličina, u rasponu od jednog grama pa sve do jednog kilograma, tako da štedjeti u zlatu može baš svatko, neovisno o svojoj platežnoj moći.

Saše Ivanović, direktor i vlasnik Centra Zlata

Kako uložiti u investicijsko zlato i kada je najbolje vrijeme za to, otkrio nam je dr. sc. Saša Ivanović, direktor i vlasnik vodeće hrvatske tvrtke za otkup i prodaju investicijskog zlata. Centar Zlata ovlašteni je distributer europskih kovnica za Hrvatsku, među kojima je i austrijska državna talionica Münze Österreich poznata po kovanju dukata s licem cara Franje Josipa.

Za početak, recite nam što je to investicijsko zlato i po čemu se razlikuje od običnog zlata?

Investicijsko zlato je pojam koji se koristi za zlatnike i zlatne poluge u fizičkom obliku koji su namijenjeni dugoročnom ulaganju i štednji te su oslobođeni svih poreza. Nije svako zlato investicijsko. Da bi se smatralo investicijskim, zlato mora ispunjavati određene kriterije koji su tehničke naravi, ali za ulagače je bitno to da je zlato koje je investicijsko oslobođeno poreza i da ga je lako uvijek i bilo gdje u svijetu zamijeniti za gotovinu.

Koje su prednosti ulaganja u investicijsko zlato u odnosu na druge vrste ulaganja?

Nekoliko je prednosti, a najviše se izdvaja prinos kojeg je moguće ostvariti. Cijena zlata je u proteklih dvadeset godina narasla za više od 550%, što je u prosjeku više od 8% godišnje. Radi se o prinosu koji je veći od velikog broja drugih popularnih ulaganja, a kod zlata je i dodatna prednost što mu cijena u pravilu najviše raste u nesigurnim vremenima kriza i inflacije, kada druga ulaganja postaju rizična.

Osim toga, investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnika i poluga jedno je od rijetkih oblika ulaganja koje je u potpunosti oslobođeno svih poreza i vrlo je likvidno. Zlato je svojevrsna valuta koju ne kontrolira niti jedna središnja banka i koja je priznata svugdje u svijetu i to će nastaviti biti i u budućnosti.

Kako se ulaže u investicijsko zlato?

Najbolji i najsigurniji način ulaganja u zlato je kupnja zlatnih poluga i zlatnika u fizičkom obliku. Jedino takav oblik ulaganja u zlato je u potpunosti oslobođen poreza te ulagaču daje visoku razinu neovisnosti od banaka i države.
Sam proces kupnje investicijskog zlata je vrlo jednostavan i moguće ga je izvršiti kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata – bilo u poslovnici ili preko interneta. Cijene proizvoda svakih se pet minuta usklađuju s burzovnim cijenama, a svaki proizvod ima i transparentno navedenu otkupnu cijenu po kojoj investitor može zlato prodati nazad trgovcu.

Kupljeno zlato moguće je preuzeti odmah po uplati, a moguća je i pohrana u sigurnim sefovima. Za one koji žive dalje od poslovnica postoji i mogućnost 100% osigurane dostave na kućnu adresu u roku dva radna dana.

Kako se kreću kupovne cijene jednog grama investicijskog zlata?

Kreću se uglavnom prema gore. Šalu na stranu, jedan gram investicijskog zlata po trenutnim cijenama košta između 80 i 90 eura, ako se kupuje poluga od jednoga grama, što je najmanji apoen u ponudi. Što je poluga veća, to je cijena po gramu manja, ali treba uzeti u obzir da posjedovanje većeg broja manjih poluga pruža višu razinu fleksibilnosti investitoru, za razliku od posjedovanja jedne velike poluge.

Kakva su vaša predviđanja, hoće li cijena zlata rasti i u narednom razdoblju?

Cijena zlata u povijesti je uvijek najviše rasla u periodima većih nestabilnosti na tržištu. Najnoviji primjer je pandemija koronavirusa, nakon koje je uslijedila visoka inflacija pa ruska invazija na Ukrajinu. Sve je to dovelo do povećane potražnje za zlatom i rastom cijene od preko 75% u samo pet godina.

S obzirom da budućnost izgleda sve neizvjesnija, što zbog velikih geopolitičkih nestabilnosti na Bliskom istoku i Tajvanu, što zbog unutarpolitičkih promjena u SAD-u i Europi, izgledno je da će cijena zlata nastaviti rasti u narednim mjesecima i godinama.

Kada je najbolje ulagati u investicijsko zlato?

Budući da je investicijsko zlato dugoročno ulaganje, uvijek se isplati ulagati, bez obzira na to koja je trenutna cijena grama zlata. Ipak, činjenica je da je kroz povijest cijena najviše rasla u periodima kriza, recesija, inflacije i ratova pa je najbolje vrijeme za kupnju prije tih događaja.

Kroz povijest su uvijek bolje prolazili oni koji su posjedovali nešto zlata od onih koji su se oslanjali na novac u bankama i državu.

Najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete vidjeti OVDJE.

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Kontaktirajte djelatnike Centra Zlata za besplatne konzultacije na mail [email protected] ili telefon 01/3000 783.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Back to top button
Close