DogađanjaIntervju

Marjan Prpić-Luka: “Mi ovo ne radimo radi zarade jer zarade tu nema. Radimo isključivo iz ljubavi prema glazbi”

Još su samo tri dana preostala do tradicionalnog, 13. po redu Castle Rock Festivala u Brinju.


Bit će to rock događaj godine u županiji jer brinjska Udruga glazbenika Notalika u petak nam dovodi sam vrh glazbene rock scene na ovim prostorima – Parni valjak. Pravi rock spektakl nas očekuje i u subotu, druge večeri festivala kada će nastupiti lički bendovi.

Zašto koncerte u Brinju ne biste trebali propustiti i po čemu je ovaj festival zaista poseban, otkrio nam je predsjednik Udruge Notalika Marjan Prpić – Luka.

Parni Valjak po prvi puta dolazi u Liku, što možemo očekivati i zašto je ovaj koncert prilika koja se ne propušta?

Da, eto nakon pola godine organizacijskih priprema, ostalo je još malo dana do velikog koncerta, sigurno najvećeg ikada u Brinju, iako su nam lani, nakon Soulfingersa posjetitelji govorili “teško ćete ovo nadmašiti”. Pa eto, prihvatili smo izazov.

Parni valjak je definitivno najjači rock sastav s ovih prostora, sa svojih 50 godina karijere i ne znam koliko svevremenskih hitova. Jednostavno ne postoji netko, a da nije čuo za Parni valjak, bez obzira kakvu glazbu slušao. Osim što su vrsni glazbenici, oni su i vrhunski profesionalci koji između koncerata od ponedjeljka do petka imaju redovite probe i koji na pozornici daju maksimum, bez obzira koliko ona bila velika i da li se svira u Areni ili malim mjestima poput Brinja.

Nama je iznimno drago da su odlučili nastaviti dalje i da su našli novog pjevača. Četiri nova singla i četiri hita i neka nova energija su najbolji dokaz da im je odluka bila ispravna. To će vidjeti i čuti svatko tko dođe na koncert.

Za one koji još nisu nabavili svoju ulaznicu, ima li još slobodnih ulaznica u prodaji? Hoće li se ulaznice moći kupiti i na dan koncerta?

Ulaznice se preko Eventima prodaju do dana koncerta, ali i u uredima turističkih zajednica Brinja, Otočca i Gospića.

Naravno moći će se kupiti i na dan koncerta u Brinju, u brinjskoj TZ ispred koncertnog prostora kod škole, na vidljivom mjestu.

Druga večer festivala, subota 13.7., rezervirana je za ličke rock sastave. Koga ćemo sve imati priliku čuti ove godine i što su nam pripremili?

Da, drugi dan su tradicionalno naši, domaći sastavi. Dolaze nam Likosi iz Gospića, Top gun iz Otočca, Master iz Ogulina i brinjski TNT i Bijeli oblaci u zajedničkom nastupu. Kao i svake godine bit će dosta rocka i hitova od osamdesetih pa na bliže.

Uz to, Likosi obilježavaju 50 godina od prve ličke singlice “Ljubav ispod slapova” i “Curica sa Plitvica”, a trebali bi nastupiti i s postavom koja je tu singlicu i snimila.

Osim organizacijom Castle Rock Festivala, Udruga Notalika bavi se i drugim hvalevrijednim projektima. Što bi to sve bilo?

Da, to je dio našeg djelovanja o kojem se, recimo to tako, manje čuje nego o ovom festivalu. Udruga je do sada organizirala nekoliko javnih izložbi kojima su se predstavili domaći umjetnici, prva pod nazivom “Evo brinjske ruke” na kojoj su prikazana djela Ante Bublića, Zdravka Rajkovića, obitelji Bićanić, Milana Maljkovića, Đurđice Biondić, našeg najpoznatijeg pisca Damira Karakaša te Zavičajnog kluba Brinje – jednog od rijetkih klubova u Hrvatskoj koji su nekoliko godina tiskali “svoj” magazin i glasnik sa tematikom o Brinju. Imali smo i izložbu pod nazivom “Skicenbuch Damira Karakaša”, odnosno njegovih 40-ak portretnih studija spisateljica i spisatelja iz raznih razdoblja, a koji su utjecali na njegov književni put.

Također, u suradnji sa PMF-om iz Zagreba i Društvom za popularizaciju znanosti Vinko Dvoržak već dvije godine radimo projekte za djecu i nastavnike brinjske OŠ Luke Perkovića te djecu iz brinjskog DV Tratinčica. To se odvijalo kroz radionice na temu “Pitke vode u kršu i utjecaj klimatskih promjena” m radionicu “Valovi i energija” . Na temu pitke vode, krša i zaštite izvora organizirali smo i okrugli stol za građanstvo, također sa predavačima – doktorima znanosti sa PMF-a.

Trebalo je toga biti još, od ekoloških akcija, no kao neprofitna udruga dosta ovisimo o donacijama i sredstvima koje prikupimo prijavom projekata na javne pozive pa i sav naš rad dosta ovisi o tome koliko uspijemo sredstava prikupiti. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su nas do sada pomagali na taj način i što su prepoznali naš rad i trud. A, čitateljima preporučam- svakako pogledajte na našim web stranicama galerije fotografija i videa što to sve radimo.

Vaša poruka našim čitateljima i ljubiteljima rock glazbe uoči Castle Rock Festivala?

Svake godine, osim naših domaćih Ličana, dolazi nam sve više ljudi s raznih strana i gradova, od Rijeke, preko Delnica, Karlovca i sve do Zagreba, Zadra. Svi su oni zaljubljenici u glazbu koja je obilježila naše vrijeme mladosti, tamo osamdesetih godina. Tu rock glazbu mladi danas neće čuti po klubovima i kafićima, pogotovo uživo, a ovaj naš festival je jedno od rijetkih mjesta. Nedavno sam baš dobio jedno pitanje – kako vam se isplati raditi rock festival, jer kao nema tu zarade kako kod narodnjaka?

Tu stvarno nisam imao potrebe ništa dalje objašnjavati jer ionako ne bi shvatili.

Mi ovo ne radimo radi zarade jer zarade tu nema. Radimo isključivo iz ljubavi prema glazbi. Naši domaći bendovi dolaze tu, u Brinje, svih ovih godina bez ikakve naknade –u šali kažemo “za pivo i ćevape”. Tu smo, družimo se, prijatelji smo odavno, svi smo svirali jedni s drugima u nekom trenutku prije.

Istina, nema zarade u tom rocku, sretni smo kad pokrijemo troškove, ali jedna velika istina je, da ovaj naš festival zbog svega toga krasi jedna velika pozitiva i to su prepoznali i oni koji nam dolaze sve ove godine.

Nadam se, i trudimo se da ćemo tu pozitivu održati i dalje, radi svih njih.

 

 

Foto: Udruga Notalika Brinje

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close