Intervju

INTERVIEW – Milan Medić: “Do sada smo iz Europskog socijalnog fonda povukli preko 25 milijuna kuna i investirali u naše zajednice”

LAG VALLIS COLAPIS

Osnovan 2009. na poticaj Ministarstva poljoprivrede, LAG Vallis Colapis jedan je od prvih LAG-ova pokrenutih u Hrvatskoj.


Pokrivajući područje 14 ruralnih gradova i općina Karlovačke i Zagrebačke županije, LAG Vallis Colapis okuplja razvojne dionike iz ruralnih sredina Pokuplja i zapadnog Žumberka. Prvak je među hrvatskim LAG-ovima u korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda i jedan od najuspješnijih u korištenju potpora programa Erasmus+.

O aktivnostima LAG-a Vallis Colapis i brojnim projektima koje provode razgovarali smo s Milanom Medićem, voditeljem ove Lokalno-akcijske grupe i predsjednikom LEADER mreže u Hrvatskoj.

Za početak, recite nam što su to LAG-ovi odnosno Lokalne akcijske grupe?

Lokalne akcijske grupe su lokalna partnerstva koja se stvaraju u ruralnim i ribarskim područjima na području svih zemalja članica Europske unije. Posljedica su reforme europskih fondova koje je 1991. pokrenula tadašnja Europska zajednica pod nazivom Inicijative zajednica. Jedna od tih inicijativa zajednica je bio program LEADER koji je tada osmišljen i do sada uspješno traje s ciljem razvoja ruralnih zajednica. Vladina tijela europskih zemalja članica su shvatila da bi bilo dobro jedan dio fondova decentralizirati i dati ih na upravljanje lokalnim zajednicama. Pretpostavilo se da građani bolje od središnjih državnih tijela znaju koje su njihove potrebe i da bi sami bolje mogli ulagati dio europskih sredstava u svojim zajednicama.

Građani i partnerske organizacije – općine, gradovi, poduzeća, turističke agencije, zadruge, OPG-ovci – kreiraju područje koje je socio-kulturno povezano, sami osmišljavaju na što će potrošiti određenu alokaciju iz europskih  sredstava i rade strategiju koja se onda akreditira pri nadležnom ministarstvu, dobivaju novac i preko LAG-ova to provode. U Hrvatskoj postoje 54 LAG-a, a ja sam voditelj LAG-a Vallis Colapis koji pokriva dijelove uz Kupu, Pokuplje i zapadni Žumberak.

Na čemu se temelji LEADER-CLLD metodologija?

Temelji se na sudjelovanju građana, a na razini Europske unije unutar dva fonda je obavezna njena primjena – to je Program ruralnog razvoja i Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Unutar programa ruralnog razvoja o minimalno 5 posto sredstava moraju građani sami odlučivati preko svojih lokalnih akcijskih grupa. Naravno, neke zemlje s mnogo većom demografskom praksom imaju veće alokacije, a Hrvatska je tu oko ili ispod minimuma.

Od 2015. godine LAG Vallis Colapis koristi potporu Mjere 19 Programa ruralnog razvoja. U tijeku je 5. LAG natječaj za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Koliko iznose raspoloživa sredstva?

U programskom razdoblju 2014.-2020. smo dobili oko 9.5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja koje možemo podijeliti krajnjim korisnicima. Već smo proveli 4 natječaja, peti je u toku i bit će potrošen sav taj iznos. Sada smo u pregovorima s Ministarstvom poljoprivrede da se u prijelaznom razdoblju 2021./2022. dodijele dodatna sredstva, a Ministarstvo je već raspodijelilo sredstva koja su ostala unutar Mjere 19, tako da smo za podijeliti krajnjim korisnicima dobili još dodatnih 1.400.000 kuna. To je oko 11 milijuna kuna za poljoprivrednike s našeg područja, a očekujemo još dodatna sredstva u prijelaznom razdoblju

LAG Vallis Colapis je prvak među hrvatskim LAG-ovima u korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda. Koliko ste novca do sada povukli i o kakvim se projektima radi?

Do sad smo preko 25 milijuna kuna povukli iz Europskog socijalnog fonda i investirali u naše zajednice. Trenutno provodimo čak 11 programa financiranih iz Fonda ukupne vrijednosti preko 18 milijuna kuna. Veseli me što smo iz jednog natječaja za potporu društvenom poduzetništvu uspjeli čak 4 potpore oko 1.000.000 – 1200.000 povući. Trenutno ide potpisivanje ugovora za jednu mini mljekaru u Dugoj Resi, što nam je jako važno jer s područja Pokuplja i Korduna jedno 15-ak obitelji prodaje mlijeko. U 5 naših općina smo ukupno oko 10 milijuna kuna osigurali za uređenje društvenih domova, zapošljavanje ljudi u lokalnim kulturno umjetničkim organizacijama i sl. Uskoro ide jedan program za umirovljenike koji je malo čekao zbog korone, vrijedan 4 milijuna…Tako da pokrivamo vrlo široku lepezu projekata i pokušavamo odgovoriti na potrebe naše zajednice.

U nastavku intervjua s Medićem smo razgovarali o radu Volonterskog centra u Ozlju, projektu “Pokrenimo kulturu Općine Kravarsko” i aktivnostima koje LAG planira u narednom periodu.

Cijeli razgovor pogledajte u videu!

 

Foto: Josip Durdov, Lika Club

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close