PosaoNovac

Hrvatska među pet zemalja članica Europske unije koje imaju višak u proračunu

PODACI POKAZUJU

Hrvatska je lani ostvarila proračunski suficit od 0,1 posto BDP-a i time se svrstala među pet zemalja EU koje su godinu završile s viškom u državnoj blagajni, objavio je Eurostat.


U toj skupini zemalja još su Danska (3,3%), Cipar (2,4%), Irska (1,7%) i Švedska (1,1%), dok je prosjek za EU iznosio 3,3 posto, a za euro područje 3,6 posto. Zemlja s najvećim proračunskim manjkom lani je bila Italija, iznosio je osam posto, a slijede je Mađarska (6,2%) i Rumunjska (6,3%).

Zahvaljujući značajnom priljevu sredstava iz fondova EU, ali i lanjskoj povišenoj inflaciji, Hrvatska je nastavila višegodišnji trend “fiskalne konsolidacije”, što percipiraju i ulagači.

Zbog utjecaja inflacije, nedavnim rebalansom proračuna Vlada je usvojila novi paket pomoći građanima težak 464 milijuna eura ili oko 0,6 posto BDP-a, a ukupni rashodi povećani su za 1,24 milijarde eura ili 1,7 posto BDP-a. Manjak ukupnog proračuna za ovu godinu istodobno je smanjen s 0,7 na 0,3 posto, kao i procjena javnog duga, s 62,6 na 60,7 posto BDP-a.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: jutarnji.hr | Foto: pixabay.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close