Lokalna

FOTO U Gospiću održana javna prezentacija na temu “Istine i laži o prirezu poreza na dohodak”

U ponedjeljak 2. studenog Grad Gospić je organizirao javnu prezentaciju za građane na temu “Istine i laži o prirezu poreza na dohodak”


U uvodnoj riječi prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i upravu Ivana Kaleb Asić koja je istaknula da se iz prireza porezu na dohodak, koji je ukinut na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića, u gradu Gospiću financiraju mnogi programi.

Kroz ovu javnu prezentaciju želimo reći što je to što se financira iz poreza prireza na dohodak, što bi se dogodilo u slučaju ukidanja toga prireza te što bi građani eventualno mogli dobiti ovakvom odlukom, rekla je kaže Kaleb Asić.

Prezentaciju je održala zamjenica gradonačelnika Kristina Prša koja je rekla da se Grad Gospić nalaz u skupini gradova s 10 posto prireza poreza na dohodak. Na primjeru podataka pet poslodavaca s područja Grada Gospića prisutnima je detaljno obrazložila kako se izračunava prirez u odnosu na neto plaću zaposlenika.

Što Gospić gubi ukidanjem prireza?

Prša je istaknula da za grad Gospić i njegov proračun smanjenje prihoda od prireza porezu na dohodak znači gubitak od 3,5 milijuna kuna te je u nastavku izlaganja navela što se sve financira iz tih sredstava.

Gubimo kulturno – zabavne sadržaje – predstave, radionice, koncerte i izložbe. Gubimo programe Udruga, a Udruge na području Gospića su jako aktivne. Ostajemo bez davanja socijalno ugroženim građanima, bez božićnica umirovljenicima i nezaposlenima, bez plaća zaposlenika u udrugama, bez besplatnog školskog pribora za učenike osnovnih škola koje je predložio gradonačelnik za 2020. godinu te dijela rashoda za vrtić kojeg roditelji plaćaju po dohodovnom cenzusu, rekla je Prša

Grad Gospić ostaje i bez gradskog udjela u realizaciji EU projekata grada te dijela sredstava koji odlazi za Javnu vatrogasnu postrojbu Gospić, Crveni križ i HGSS, te produženi boravak za učenike koji se u cijelosti financira iz prireza.

Na prezentaciji je istaknuto da će neke velike koristi od ukidanja prireza najviše koristi imati rijetki – samo oni koji imaju velike plaće ili mirovine, iznad hrvatskog prosjeka, dok će grad od te odluke imati velike štete.

Ako iz jednog grada maknete sport, maknete programe, predstave, izložbe, maknete kulturne sadržaje, nemate produženi boravak – hoće li to i dalje ostati grad?, istaknula je Prša.

Karlo Starčević: Gospodin Darko Milinović od prvog dana stupanja na našu dužnost pravi nered i podvale gradskoj upravi na dnevnoj razini

Nakon prezentacije riječ je preuzeo gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević koji, kako kaže, kao glavnog krivca za novonastalu situaciju vidi Darka Milinovića koji preko svojih vijećnika iz Nezavisne liste i vijećnika HDZ-a posljednje dvije i pol godine otežava funkcioniranje gradske uprave.

Starčević se osvrnuo i na prozivanje nekih medija o visini plaće zamjenice gradonačelnika Kristine Prše. Istaknuo da je Grad Gospić jedina gradska uprava u Republici Hrvatskoj koja nema kreditne kartice, koja vozi svoje automobile i koristi isključivo svoje privatne telefone.

Gospićka internet sekta koju kontrolira Darko Milinović sada napada zamjenicu za visinu plaće koju je dobila isključivo prema odluci njegovih vijećnika iz 2013. godine. Dali su oni pročitali svoje odluke koje su sami donosili?, rekao je Starčević.

Gradonačelnik Starčević je istaknuo kako je i on za ukidanje prireza, za što je i 2013. godine dao prijedlog, ali da je potrebno prvo odraditi određene projekte poput nadogradnje i proširenja Dječjeg vrtića za 4 nova odjela i gradnje dvorane za borilačke sportove.

Predsjednica Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, Željka Šikić rekla je da bi jedna od posljedica ove odluke mogao biti prestanak rada udruge Pčelice. Jedini siguran izvor financiranja za projekte udruge je prihod iz Grada Gospića čime se dosada financirao asistent za jedno dijete kroz cijelu godinu, fizioterapije za djecu, a Udruga zapošljava i tri osobe s invaliditetom na što su jako ponosni. Svi članovi Pčelica su volonteri i nikada ni kune nisu dobili za svoj rad te će ta odluka naštetiti isključivo njihovim korisnicima, rekla je Šikić.

Na kraju izlaganja pročelnica Ivana Kaleb Asić je istaknula da postoje gradovi i općine koji su ukinuli porez prireza na dohodak, no da u ovom trenutku u gradu Gospiću nije vrijeme za takvu odluku.

Donijeti materijale pred dnevni red, staviti pred Vijećnike tako važno pitanje za mali grad kao što je Gospić je prilično perfidno i pitanje je li uopće zakonito, rekla je pročelnica  Kaleb Asić.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close