OpćinskaŽupanijskaPolitika

Priopćenje: Ukoliko rukovodstvo Općine Brinje ne želi primarnu zdravstvenu zaštitu, neka se javno izjasni

Povodom zadnjih događanja u Općini Brinje koja u suradnji s Ličko-senjskom županijom provodi političke promjene po pitanju prostora DZ Otočac – ispostave Brinje, na mail adresu nam je pristiglo priopćenje djelatnika DZ Otočac – ispostave Brinje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti u nastavku.

PRIOPĆENJE DJELATNIKA DZ OTOČAC – ISPOSTAVA BRINJE

                      “Mi, djelatnici DZ Otočac – ispostava Brinje, zbog neistina koje se šire Općinom Brinje da ne želimo Hitnu medicinsku pomoć (HMP), odlučili smo se ovim putem očitovati i svim stanovnicima Općine priopćiti da to odlučno odbacujemo. Dapače, s radošću smo primili vijest o ponovnom vraćanju HMP na naš prostor (koju, nažalost, nismo trebali niti izgubiti). Ako netko zna da je bilo tko od nas djelatnika bilo gdje i bilo kada izjavio da to ne želi, neka javno kaže. Ono što smo htjeli i smatrali dobrim je da se TIM-u 2 HMP pronađe odgovarajući prostor na području Općine, a da se ne mijenja postojeći raspored ambulanti opće medicine na način da se ambulanta dr. Ksenije Vugrinec – Kunštek premjesti iz prizemlja na kat.

                      Smatramo da se raspored ambulanti ne bi trebao mijenjati prvenstveno zbog zdravstvenog stanja i starosti pučanstva, a također i zbog jednostavnije i lakše međusobne zamjene liječnika i medicinskih sestara tijekom perioda godišnjih odmora i bolovanja (da pacijenti ne „šetaju“ iz prizemlja na kat i obratno). Sljedeća je tema našeg sastanka trebala biti način funkcioniranja TIM-a 2 HMP budući da taj TIM čine medicinska sestra i vozač bez liječnika. S tom smo namjerom predložili sastanak s predstavnicima Županije i Općine. Međutim, da smo znali da je sve unaprijed riješeno, ne bismo ni potaknuli taj „susret“. Ukoliko Općini Brinje i njezinim stanovnicima odgovara gore navedeni raspored ambulanti, mi tu odluku u potpunosti prihvaćamo (vrijeme će pokazati njezinu opravdanost).

                      Ono što ne prihvaćamo i nismo očekivali je nedostatak civilizirane komunikacije i verbalni „napad“ načelnika Općine Zlatka Fumića prema liječnicama, predstavnicama zdravstvenih djelatnika DZ, koje to ama baš ničim nisu zaslužile. Liječnice su doživjele i „pretrpjele“ nesuvisle izljeve bijesa i omalovažavanja bez ikakvog povoda. To je bila „iskrena hvala“ načelnika za sve što se činilo i čini u svrhu zadovoljavajuće medicinske skrbi stanovništva Općine (odlaskom jedne liječnice (zbog boljeg životnog standarda), druga liječnica je sama radila 6 mjeseci; za vrijeme Covid pandemije svi su zdravstveni djelatnici davali svoj maksimum i ulagali izniman trud na dobrobit pacijenata; unatoč skoro svakodnevnim nestašicama vode i jedva zadovoljavajući osnovne higijenske uvjete, zdravstveni su djelatnici radili „kao i obično“, dok predstavnici Općine nisu iskazali bilo kakav interes kako se to postiže i treba li im kakva pomoć; djelatnost mrtvozorstva funkcionira kao u rijetko kojoj općini RH itd.).

                      Sve „benefite“ koje nam načelnik „velikodušno daje“ i čijim nam ukidanjem prijeti (uređivanje stana liječnika, uređivanje ljekarne, sufinanciranje grijanja itd.), daju i mnogi drugi načelnici drugih općina (još i više). Dana 17.02.2024. na portalu Novi list objavljen je članak koji govori o nedostatku medicinskog kadra u obiteljskoj medicini. Župan Komadina se sastao s čelnicima gradova i općina Primorsko-goranske županije te je predloženo pružanje podrške u financijskom stimuliranju liječnika i medicinskih sestara u obliku novčane stimulacije na plaće, stambenog zbrinjavanja, pomoći u financiranju duplog rada i sl., a sve to zbog već kritičnog nedostatka medicinskog kadra.

                      Zaključno, ukoliko rukovodstvo Općine Brinje ne želi primarnu zdravstvenu zaštitu (barem ovakvu kakva je sada), neka se javno izjasni. Ne dozvoljavamo bilo kakav oblik napada na naše dostojanstvo. Liječnici, farmaceuti i medicinske sestre prijeko su potrebni diljem naše domovine, kao i Europe.”

Priopćenje potpisuju djelatnici DZ Otočac – ispostava Brinje

Kostelac Kristijan , dr. med. dent., Mesić Melita, farm. tehn., Mesić Danijela, med. techn., Meter – Vuković Miranda, dr. med., Mihelac Snježana, dent. asistent, Šijan Vesna, med. sr., Tomac Darko, dr. med. dent., Tomac Ksenija, mag. pharm., Vodička Blanka, zub. teh., Vugrinec – Kunštek Ksenija, dr. med., Vučetić Nada, med. sr.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close