KontinentalniKulturaIzdvojeno

FOTO Treći The Coklje fest premašio sva očekivanja, uz najbećarac ove godine se birao i najsuvenir!

FESTIVAL KREATIVNOSTI I SLOBODE

Osjećaj čiste i nepomućene radosti prelio se s trga u centru Otočca, gdje se održavao 3. The coklje fest Otočac 2021., na okolni prostor, kafiće i parkove. Netko je komentirao kako je opet sve „staro normalno“ i kako je „normalno“ sada ljepše nego prije.


Manifestacija koja je okupila u konačnici prilično velik broj ljudi, posjetitelja, izlagača, izvođača, ali raspoređenih u pravilnim razmacima tijekom večeri, daleko je premašila očekivanja.

Štandovi su nudili na jednom mjestu, prije svega coklje i ‘the coklje’, a onda i najrazličitije rukotvorine i suvenire – uostalom, riječ je o festivalu kreativnosti, na 23 štanda kružno postavljenih na propisanoj udaljenosti, s velikim prostorom za kretanje posjetitelja.

Najbećarac i najsuvenir manifestacije

Kako je jedan od glavnih ciljeva poticanje kreativnosti u svakom pogledu, The coklje fest ima i dva natječaja: izbor za najbećarac po drugi put i izbor za najsuvenir, uveden ove godine.

Atraktivnu nagradu za najbećarac – umjetničku sliku s motivom staroga kamenog mosta na Gacki u Otočcu, koju je autor Željko Breka velikodušno donirao upravo za tu svrhu – osvojio je književnik Milan Kranjčević za tipično duhovite i dvosmislene bećarske stihove, a nagradu mu je uručila predsjednica žirija, urednica izdavačke kuće Beletra Sandra Mlakar.

Posjetitelji su imali priliku poigrati se birajući između 21 izloženog suvenira, a uvjerljivo je pobijedio suvenir iz kolekcije ‘Vunena čarolija‘ rukotvorke Marijane Marincel. Riječ je o velebitskom medvjedu od filcane domaće vune bojane prirodnim bojama.

Taj poseban suvenir završio je kao nagrada jedne posjetiteljice, čije je ime iz posude s glasačima izvukla, ni manje ni više nego poznata psihologinja Ljubica Uvodić Vranić, koja je također laureatkinji u kategoriji najsuvenir i uručila vrijednu nagradu – poklon bon za medijsku promidžbu u marketinškoj agenciji Prilika Grupa (1.100 kuna).

“Takva vrijedna nagrada dobro bi došla svakome, a ovoj samozatajnoj kreativki koja u sabranosti ozračja velebitskih šuma vješto izrađuje vunene životinje koje izgledaju živo i realistično i koje oduševljavaju baš svakog tko ih vidi, može doista značiti presudan životni trenutak”, kažu organizatori.

“Na štandovima je uopće bilo toliko kreativnih radova da ih je nemoguće prepričati, najrazličitijih pokušaja pretakanja tradicije i baštine u maštovite, pa i prave umjetničke uratke. Osim domaćih izlagača, šušur su obogatili i izlagači iz Saborskog, Karlovca, Kornića na Krku, Gospića…”, ističu organizatori.

Paralelno se odvijala dječja likovna radionica koju je vodila nastavnica likovne kulture Lidija Galić te također besplatno jahanje za djecu.

Uzgajivači konja i ljubitelji jahanja Ivica Kostelac i Damir Jurković djecu su upoznavali s osnovama brige o konjima i kako se treba ponašati uz konja, a najhrabriji, opremljeni kacigama, okušali su se i u sedlu kobile Sare i Nourah.

Na pozornici, koja je bila ulična improvizacija pozornice, kako i pristoji jednom street festu, redali su se nastupi omiljenih otočkih glazbenika – sastava Patrioti i Zvonimira Tonkovića, Zdenka Hršaka Zdenne i Nevena Vojića Neše, ali i folklornih društava Otočac, Lipa Sinac, Gacka Ličko Lešće, FA dr. Ante Starčević Gospić.

Najveći pljesak ipak su dobili najmlađi – nastup dviju vrtićkih skupina  DV Ciciban iz Otočca, odjevenih u narodne nošnje.

U pozdravnoj riječi sudionicima i posjetiteljima The coklje festa, predsjednica Baštinice Manja Kostelac Gomerčić, jednog od organizatora festivala uz Book cafe Paradiso i Poklon galeriju Danijele Tonković, vratila se nakratko na početak priče:

Bile jednom tri prijateljice koje su se ponekad nalazile na tipično hrvatskoj poslovnoj kavi. I jednom jedna od njih dođe u cokljama s mašnicama. Druge dvije oduševljeno pohvale ideju i sve tri uz smijeh zaključe: evo ‘the coklje’, a jednog dana imat ćemo i ‘coklje fest’. Nešto što je bilo, najblaže rečeno, duhovito maštanje, vrlo brzo postalo je stvarnost jer je 1. The coklje fest organiziran pola godine nakon toga, a ostalo je – povijest. Ovaj 3. The coklje fest potvrđuje da smo na pravom putu – The coklje fest je festival koji uspješno potiče kreativnost, koji stvara suvenire, koji rađa nove poduzetnike, otvara kućne radinosti i obrte, to je ulični festival koji pokazuje kako je i centar Otočca pravo mjesto za popularne ‘street art’ festivale i u tom smislu itekako može rasti, to je festival koji slavi zajedništvo, volontiranje, davanje, nesebičnost, predanost, ustrajnost u onome zašto smo ovdje.

Provedbu manifestacije 3. The coklje fest 2021. sufinanciraju Grad Otočac i Turistička zajednica Grada Otočca.

Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pojedincima i tvrtkama koji su donatorski podržali manifestaciju, a to su: umjetnik Željko Breka, Miroslav Samaržija Krasno, Zvonko Žubrinić Canada, Regata d.o.o. Otočac, Majsić d.o.o. Čovići, Dandy d.o.o. Otočac, Rada Mužinić Split, Milan Krznarić Otočac, Zvonimir d.o.o. Otočac, Kušanić d.o.o. Brinje, cafe bar Pivac Otočac, Damir Cvitković Otočac, Velebit aktivnosti, Mihovil Kolaković, Mia Naprta, Mara Ivančević, Coca-Cola Hrvatska, Gacko pučko otvoreno učilište, komunalno poduzeće Gacka Otočac, električarski obrt Elkos Otočac te brojni volonteri.

Organizatori ističu i izuzetno korektnu suradnju s policijom koja je preusmjeravala promet tijekom festivala:

“Pridržavali smo se mjera koje propisuje Stožer civilne zaštite (obvezni razmak između štandova, dezinficijensi i preporučivanje maski, a naši su gosti i većina izlagača s covid potvrdama, mada ih nismo tražili, sami su nudili – da su cijepljeni ili da su preboljeli.”

Više o The Coklje festu u Otočcu i izlagačima koji su na manifestaciji sudjelovali saznajte na Facebook stranici The Coklje.

 

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Manja Kostrelac Gomerčić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close