Moderna tardicija

“Domaćica svaka blista, kad je kuća uvijek čista”

Viktorija Rogić

“Domaćica svaka blista, kad je kuća uvijek čista”

Što biste rekli kada bi vam ovakav natpis stajao na zidu u dnevnom boravku, hm ne znam da li biste ga uopće i stavili na svoj zid. Ako se vratimo u vrijeme naših djedova i baka ovakvi i slični natpisi bili su normalni na zidovima.

Koliko ste samo puta u životu promijenili boju zida u sobi, kući ili stanu? Koliko ste puta stavili neku sliku na zid pa ju zamijenili s nekom drugom, i koliko se općenito svi mi igramo dekoriranjem i ukrašavanjem zidova u prostorijama u kojim boravimo? Danas je to vrlo jednostavno i lagano, samo kupimo novu boju ili neku novu sliku i promjena je tu. Osim toga danas ima čitav niz mogućnosti za ukrašavanje zidova poput tapeta, zidnih naljepnica, crteža, uzoraka, raznih boja i metoda bojanja pa dekoratera i sl. Kako je to jednostavno, trebamo biti samo malo kreativni. Prije su jedini ukras na zidu, osim eventualno slike s vjenčanja ili svete slike bile „kuvarice”.

A što su „kuvarice“ ili u nekim mjestima zidnice?

„Kuvarice” su na platnu vezene slike s raznim uzorcima najčešće su to bili motivi iz kuhinje , cvijeće, ljubavni motivi i motivi svetaca. Izbor motiva bio je prilagođen mjestu na kojem će stajati „ kuvarica”. Ako je bila u spavaćoj sobi onda su najčešći motiv bili golubovi ili dvoje u cvijeću sa radosnim natpisom kao „ Kako golub golubici guče tako i ja ljubim svoje luče“. Ako je kuvarica bila u kuhinji onda bi najčešći motiv bio žene za štednjakom ili za stolom uz natpis „ Mudra žena mora znati, muža ljubiti i kuhati“ ili Kuharice manje zbori, da ti ručak ne zagori“. Tu su bili i motivi svetaca uz tekst iz biblije. Žene su znale gdje će staviti koju kuvaricu” i kada. Same su ih izrađivale u više primjeraka te ih često mijenjale kako bi promijenile atmosferu svog doma.

Kuvarice” su bile dio ručnog rada žene i svako ih je domaćinstvo imalo pa se još i danas u nekim starim kućama mogu vidjeti možda ne na zidu ali u nekoj drugoj ulozi kao uspomenu. Neke od njih su bile bogatije vezene, sa više tehnika veza, neke su bile jednostavne i konkretne. Što također dokazuje kreativnost žene koja ju je vezla, bile su svakom posjetitelju domaćinstva vidljive pa je to bio i prvi dokaz spretnosti i sposobnosti domaćice, zato su im žene posvećivale puno pažnje.

Neke od njih su prenosile i poruku bilo muževima, svekrvi, posjetiteljima kuće, biranim natpisima koje su žene smišljale i vezle a oni su se savršeno uklapali na mjesto gdje je kuvarica” bila izvješena.

„ Dobar ručak mužu daj pa će biti u kući raj.“
“Ruka ruku mije obraz obadvije“.
„Gdje ljubav i sloga vlada, puno je veselja i nada.“
„U vrtu je ruža procvjetala , draga dragom ljubav obećala“
„Čista kuća dobro jelo to je vrijedne kuharice djelo“
„Hladna voda svakom prija , umij se ti pa ću i ja.
„Ovo cvijeće nek ti reče koliko ti želim sreće“

Kako danas ne znamo raditi ručni rad kao naše bake (čast izuzetcima), imamo puno više mogućnosti i načina kreativnog izražavanja.

Možda je vrijeme da danas razmislimo uz svu ovu suvremenu tehniku da damo mjesto u našem domu i ponekim uzorcima starih kuvarica, a poruke koje su one slale jako bi se dobro uklopile u današnji način života jer poruke se ne mijenjaju one uvijek imaju isto značenje samo ih možemo malo modernizirati baš kao što je i ova na naslovnoj slici.


Foto: kuhaona.com

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u