CRTICE IZ POVIJESTI: Ivo Kerdić

LIKACLUB

Medaljer i kipar Ivo Kerdić rodio se 19. svibnja 1881. godine u slavononskom Davoru. Školovao se u Zagrebu i Beču te neko vrijeme radio na cizeliranju (pažljivom dotjerivanju) srebrnih predmeta. Vraća se u Beč, gdje završava školovanje i dobiva godišnju nagradu za kompoziciju (1910.).


Na poziv Frangeša-Mihanovića 1913. godine vraća se u Zagreb gdje vodi ljevaonicu bronce na Akademiji likovnih umjetnosti, a zatim više od 20 godina predaje obradu metala.

Izradio je mnogobrojne predmete primijenjene umjetnosti, portrete, aktove i figuralne kompozicije. Prvi radovi nastali su pod jakim utjecajem secesije, a kasnije se priklanja realizmu. Iako se bavio gotovo svim kiparskim granama, najviše dosege postigao je u medaljerstvu koga je i utemeljio kao zasebnu umjetničku granu na našim prostorima.

Tvorac je rektorskog lanca Zagrebačkog sveučilišta i lanca velikog meštra Družbe Braće Hrvatskog Zmaja. Izradio je i odlikovanja za ratne zasluge u NDH. Ostala najpoznatija djela su mu: medalje s likovima Vladimira Becića, J. J. Strossmayera i Ivana Meštrovića, skulpture Poljubac, Pieta (na Mirogoju) i Zlatarevo zlato (na zagrebačkim Kamenitim vratima) te oltari crkve sv. Blaža u Zagrebu i crkve sv. Ćirila i Metoda u Jeruzalemu.

Ivo Kerdić preminuo je 1953. godine u Zagrebu.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor / Foto: povijest.hr

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u