Grad ZagrebScena

CRTICE IZ POVIJESTI: Ivo Kerdić

Medaljer i kipar Ivo Kerdić rodio se 19. svibnja 1881. godine u slavononskom Davoru. Školovao se u Zagrebu i Beču te neko vrijeme radio na cizeliranju (pažljivom dotjerivanju) srebrnih predmeta. Vraća se u Beč, gdje završava školovanje i dobiva godišnju nagradu za kompoziciju (1910.).


Na poziv Frangeša-Mihanovića 1913. godine vraća se u Zagreb gdje vodi ljevaonicu bronce na Akademiji likovnih umjetnosti, a zatim više od 20 godina predaje obradu metala.

Izradio je mnogobrojne predmete primijenjene umjetnosti, portrete, aktove i figuralne kompozicije. Prvi radovi nastali su pod jakim utjecajem secesije, a kasnije se priklanja realizmu. Iako se bavio gotovo svim kiparskim granama, najviše dosege postigao je u medaljerstvu koga je i utemeljio kao zasebnu umjetničku granu na našim prostorima.

Tvorac je rektorskog lanca Zagrebačkog sveučilišta i lanca velikog meštra Družbe Braće Hrvatskog Zmaja. Izradio je i odlikovanja za ratne zasluge u NDH. Ostala najpoznatija djela su mu: medalje s likovima Vladimira Becića, J. J. Strossmayera i Ivana Meštrovića, skulpture Poljubac, Pieta (na Mirogoju) i Zlatarevo zlato (na zagrebačkim Kamenitim vratima) te oltari crkve sv. Blaža u Zagrebu i crkve sv. Ćirila i Metoda u Jeruzalemu.

Ivo Kerdić preminuo je 1953. godine u Zagrebu.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: povijest.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close