GlazbaIzdvojeno

“BOŽA ZVANI PUB” Lik iz Balaševićeve pjesme je zaista postojao i rođen je u Lici

Đorđe Balašević je u svojoj dugoj karijeri napravio veliki broj hitova, a jedan od najvećih svakako je pjesma o legendarnom kockaru koja nosi naziv „Boža zvani pub“.


Uspomenu na svog djeda i pradjeda Petra Božanića (1895-1975), čije je kockarsko umijeće završilo u Balaševićevoj pjesmi, čuvaju njegovi nasljednici u Feketiću, gdje je i on do smrti živio. Kako je Balašević saznao za priču o njihovom djedu ne znaju, no kažu da su priče o njemu svuda kružile.

Petar Božanić “Boža Pub” rođen je u Lici, u selu Tuževići, a “svoju ličku neustrašivost, prešavši Albaniju, pokazao je na Solunskom frontu. Kao i mnogi drugi solunski dobrovoljci, agrarnom reformom dobiva devet jutara zemlje u srcu Bačke i s još 20 suboraca osniva Novo Selo”, pišu Večernje novosti.

“Na taj komad zemlje, bez krova nad glavom, s njim je došla i naša baka Marta, rođena Tatalović, i zajedno su podigli kuću, osnovali obitelj”, prisjeća se Pubova unuka Slavka Krivokapić, kćerka njegovog sina Dušana. “Bio je pravi domaćin. Imao je troje djece, Dušana, Slavku i Koviljku, uzgajao je bikove, konje, vinograd, prvi je u selu, oko 1930. imao kavanu i prodavaonicu.”

Bio je kockar, boem, kavalir, uvijek na strani slabijeg, osim kada su za istim kartaškim stolom. Čovjek velikog srca i široke ruke, koji je uvijek govorio da ne možeš dobiti ako ne daš.

“Volio je uživati u životu. Dio te strasti, ali i tadašnjih običaja, bile su partije ajnca subotom među trgovcima. Volio je izazivati kolo sreće i pobjeđivati ga“, prepričava  Pubova unuka. “Bio je vatra od čovjeka, ali kad sjedne za stol, bio je mrtav hladan. Nikada mu ruka nije zadrhtala, ni kada je na jednu kartu zalagao svoju kuću, ni kada je na drugu uzimao tuđu. Zbog toga  ga suparnici nisu mogli “pročitati”.”

 

Cijeli članak pročitajte na LINKU.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close