PolitikaIzdvojeno

Bivši voditelj iz Rijeke optužuje HEP za lažiranje podataka: ‘Kosinj će proizvoditi upola manje struje od najavljenog’

PROTIVILI SE IZGRADNJI

Bivši voditelj regionalne HEP-ove podružnice u Rijeci Branimir Pinčić optužuje HEP za lažne podatke o mogućoj proizvodnji struje u planiranom hidroenergetskom sustavu (HES) Kosinj jer će, izgradi li se brana kod Kosinja, HES proizvoditi upola manje struje od najavljenog.


Iznos od 340-350 GWh godišnje je teoretski i praktički neostvariv, jer jednostavno nema toliko vode u rijekama Gacke, Like i njihovim pritokama, na što računa HES Kosinj. U realnim prilikama zbog dodatnih gubitaka vode, koje će donijeti izgradnja akumulacije Kosinj, proizvodnja novog sustava HES Kosinj bit će manja od proizvodnje sadašnjeg sustava, tvrdi Pinčić.

“Za manje energije nego sada, uz nekoliko stotina bespotrebno potrošenih milijuna eura, devastirat će se jedna od najljepših dolina u Hrvatskoj s povijesnim lokalitetom, prognati ljude, uništiti vodne resurse i generirati poplave”, kaže Pinčić u pismu koje je dostavio novinarima.

Protiv izgradnje HES Kosinj, osim većeg broja stanovnika Kosinja, izjasnili su se svećenici Gospićko-senjske biskupije, osam zagrebačkih fakulteta, te brojne okolišne udruge, poput Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: NOVILIST.HR | Foto: pexels.com

Povezane objave

Back to top button
Close