EnergetikaLikaVijesti

Odluka ovo ljeto – Gradi li se golema vjetroelektrana kod Otočca?

PROJEKT VRIJEDAN POLA MILIJARDE EURA

Direktor tvrtke Vjetroelektrana Lički medvjed, Jeroen Boerkamps, za Forbes je najavio da ovog ljeta očekuju rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o prihvatljivosti zahvata za okoliš. U pitanju je vjetroelektrana snage od 400 do 510 megavata koja bi se gradila na obroncima Male Kapele, a projekt je vrijedan oko pola milijarde eura

O vjetroelektrani Lički medvjed se već nekoliko godina govori kao potencijalno najvećem projektu među obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj, investiciji vrijednoj više od 500 milijuna eura.

Jeroen Boerkamps, očekuje da će ovog ljeta saznati kako će nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ocijeniti njihovu Studiju utjecaja na okoliš, a u sklopu te procedure bit će prethodno održana i javna rasprava. Otprilike u isto vrijeme nadaju se i ishođenju energetskog odobrenja za koje su aplicirali u prosincu prošle godine, što je pak preduvjet za ugovor o priključenju na elektroenergetsku mrežu.

“Malo je reći da je taj golemi projekt, koji bi trebao na lička brda Mali Lisac, Markovac i Javornik postaviti vjetroturbine ukupne instalirane snage od 400 do 510 megavata, izazovan za okoliš. Kako stoji u informaciji objavljenoj na stranicama Ministarstva, predviđeno je do da će snaga pojedinog vjetroagregata biti u rasponu od 4 megavata do 10 megavata, a visina stupa od 118 do 166 metara. Najniža točka vrha lopatice iznad tla bit će 50 metara, a najviša 98 metara.”, piše Forbes.

Više pročitajte na Forbes.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Back to top button
Close