KolumneArheološki vremeplov

Bitka kod Jurjevih stijena: Pobjeda ili smrt

„Dva jezera Turak mertvih zemlja krije, tristo sedamdeset živih Zrinskih zauvije


Nedaleko od Otočca, između Vrhovina i Zalužnice, iz guste šume izviruju velike bijele stijene koje narod Gacke od davnina naziva Jurjeva kosa odnosno Jurjeve stijene. Danas malo tko zna da se na tom mjestu dogodila jedna od najslavnijih bitaka u hrvatskoj povijesti – bitka kod Jurjevih stijena.

U jesen davne 1663. godine bosanski beg Ali paša Čengić pokušao je osvojiti Otočac i Gacku. Okupio je veliku vojsku od 8000 ratnika i provalio u Hrvatsku. Na putu prema Otočcu morao je proći kroz stjenoviti klanac ispod Jurjevih stijena.

Obranu Gacke vodio je Petar Zrinski, jedan od najvećih hrvatskih ratnika tog vremena. Iako su dobro organizirani branitelji Gacke na vrijeme primijetili dolazak Turaka, postojao je jedan veliki problem  – njihova brojnost. U obranu Gacke stalo je 2000 hrvatskih krajiških vojnika, uglavnom Otočana i Senjana. Samo 2000 hrabrih krajišnika protiv 8000 dobro uvježbanih turskih boraca!

Petar Zrinski cijeli svoj život posvetio je borbi protiv Turaka, a njegovo geslo je glasilo: Vincere aut mori (Pobjeda ili smrt). Još jedanput odlučio je obraniti svoju zemlju i po cijenu smrti. Bio je odličan strateg i znao je da malobrojna krajiška vojska nema nikakve šanse u borbi na otvorenom polju. Shvatio je da Turke mora iznenaditi i napasti iz zasjede. Ohrabrio je svoje ljude i rasporedio ih oko klanca kod Jurjevih stijena.

U ranu zoru 16. listopada 1663. Turci su kroz Jurjeve stijene krenuli prema Otočcu. Na izlazu iz klanca na njih su silovito navalili hrvatski pješaci i konjanici. Turci se nisu stigli ni okupiti niti pripremiti za borbu. Nastala je panika i naguravanje. Padali su kao pokošeni pod sabljama i puškama Petra Zrinskog i hrvatskih krajišnika. Iako četiri puta brojniji, doživjeli su težak poraz. Izvori kažu da je poginulo oko 2000 Turaka, a 370 ih je zarobljeno. Navodno je s hrvatske strane poginulo samo 16 vojnika.

Vijest o uništenju turske vojske kod Jurjevih stijena brzo se proširila Europom. Kažu da su u čast pobjede sve crkve u Rimu dugo zvonile. Ovom veličanstvenom pobjedom Petar Zrinski i hrvatskih krajišnici zauvijek su spriječili prodor Osmanlija u Gacku. Turci iz Bosne su oslabljeni i više nikada nisu pokušali napasti Hrvatsku, a  vladavina Turaka u Europi približila se svome kraju.


 

 

Izvori: Hrvoje Gračanin: Petar Zrinski s 2000 krajisnika potukao 8000 turaka i kažnjen /Kruhek, Milan, Velika pobjeda Petra Zrinskoga nad Turcima kod Jurjevih stijena nedaleko Otočca, Otočac 4, Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, 1998.

Foto: Krsto Hegedušić: Petar Zrinski u borbi protiv Turaka

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close