Scena

Bajaga i Instruktori na ovogodišnjem Špancirfestu

Bajaga i Instruktori novi su objavljeni headlineri ovogodišnjeg Špancirfesta, koji će na pozornici Stari grad nastupiti u subotu, 22. kolovoza. Jedan od najpopularnijih glazbenika s ovih prostora donijet će te tople ljetne večeri u Varaždin impresivan popis hitova poslaganih od debitantske ‘Pozitivne geografije’ naovamo. Tri i pol desetljeća impresivne karijere često najbolju potvrdu dobiju upravo na koncertima na kojima popularni beogradski glazbenik kao da se svaki put ponovo dokazuje ne štedeći ni sebe, ni svoj bend


Momčilo Bajagić-Bajaga rođen je 19. veljače 1960. godine u Bjelovaru. Odrastao je u Zemunu gdje sa 14 godina svira bas u svojoj prvoj grupi TNT. Poslije kratkih iskustava sa Ofi i Glogovim kolcem, kao srednjoškolac početkom 1979. godine postaje ritam gitarist Riblje čorbe. Grupa ubrzo izrasta u jednu od najpopularnijih u Jugoslaviji, a Bajaga se ističe skladajući na stihove pjevača Bore Đorđevića pjesme kao što su ‘Nemoj srećo, nemoj danas’, ‘Dva dinara druže’, ‘Evo ti za taksi’ i ‘Kazablanka’, dok je potpuni autor ‘Ja sam se ložio na tebe’, ‘Baby, Baby I Don’t Wanna Cry’, ‘Muzičari koji piju’ i ‘Kada hodaš’. Uporedno piše stihove za Bulevar, Zdravka Čolića, Slađanu Milošević…

Kao pjevač predstavlja se s jednokratnom grupom Frka u TV emisiji ‘Rokenroler’ (1980) i pjesmom ‘Pustite me druže’ koju 1984. snima za svoj debi album ‘Pozitivna geografija’. Po odlasku iz Riblje čorbe samostalnu karijeru kao autor, pjevač i gitarisa izuzetno uspešno nastavlja hit albumima Bajage i Instruktora ‘Sa druge strane jastuka’ (1985), ‘Jahači magle’ (1986), ‘Prodavnica tajni’ (1988) i ‘Neka svemir čuje nemir’ (1989). Bajaga i Instruktori osamdesetih godina su među najpopularnijim i najtiražnijim domaćim bendovima, zahvaljujući velikim hitovima ‘Berlin’, ‘Zažmuri’, ‘Dobro jutro džezeri’, ‘Samo nam je ljubav potrebna’, ‘442 do Beograda’, ‘Plavi safir’, ‘Verujem, ne verujem’ i mnogim drugima. Čitatelji časopisa Rock ga 1984. proglašavaju za ‘Rock ličnosti sezone’, a nakon čega dobija nebrojene glazbene nagrade.

U devedesetima Bajaga i Instruktori uspjevaju opstati uz povremene promjene postave, a status velikog benda učvršćuju izdanjima ‘Četiri godišnja doba’ (1991), ‘Muzika na struju’ (1993) i ‘Od bižuterije do ćilibara’ (1996), a muzika puna optimizma i dalje uspjeva preći granice nekada zajedničke države. Svoju pozitivnu muzičku misiju Bajaga i Instruktori nastavljaju i u 21. stoljeću, između ostalog, albumima ‘Zmaj od Noćaja’ (2001), ‘Šou počinje u ponoć’ (2005) i ‘Daljina, dim i prašina’ (2012). Procjenjuje se da su Bajaga i Instruktori u dosadašnjoj karijeri prodali više od pet milijuna nosača zvuka. Aktualni album ‘Daljina, dim i prašina’ objavljen je 6. lipnja 2012. godine u paketu s knjigom ‘Vodič kroz snove’, prvom Bajaginom zbirkom poezije koja sadrži po autorovom izboru sedamdesetak pjesama iz svih razdoblja karijere.

Dodavanjem Bajage i Instruktora na line up dobili smo pet od šest nastupa na glavnoj festivalskoj pozornici Stari grad. Već ranije objavljeni su dolasci Parov Stelar Banda i Jonathana (nedjelja, 23. kolovoz) S.A.R.S.-a i Bad Copyja (petak, 28. kolovoz), Ede Majke, Dječaka i High5 (subota, 29. kolovoz) te Dubioza kolektiva i Gogol Bordella (nedjelja, 30. kolovoza).


 

Tekst: tportal
Foto: wikimedia commonsČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close