Vijesti

Atkinsova dijeta dovodi do povećanja tjelesne težine

Najnovija studija španjolskih znanstvenika upozorava  na štetne učinke Atkinsove dijete i otkriva da takva dijeta povećava rizik ranije smrti. Previše proteina, u stvari, dugoročno vodi dobijanju na kilaži. Visoko proteinske dijete sa niskom razinom ugljikohidrata neće pomoći  gubljenju kilograma. Atkinsova dijeta može čak i dvostruko povećati težinu.


Studija nalazi da oni koji slijede  režim prehrane Atkinsove dijete, imaju veću vjerojatnost da će vratiti težinu i to duplo više nego osobe na drugim dijetalnim režimima.

Rizik od smrti

Osim toga, osobe na takvoj snažnoj i isključivoj, proteinskoj dijeti, izlažu se većem riziku da umru tijekom programa istraživanja, više nego oni koji su na pravilno izbalansiranoj dijeti.

Autori ove studije, kažu da unatoč popularnosti, ne postoji niti jedan dokaz da su njezini rezultati uspješni i da dovode do stabilnog gubljenja težine u duljem razdoblju. Zdravlje smo ugrozili, a rezultate izgubili u kratkom vremenu.

Osim toga, studija dokazuje da uzrokuje velike štete i nije bezopasna. Protein će više napuniti naš želudac nego ugljikohidrati, tako da ova dijeta savjetuje veliki unos proteina koji nas drže sitima.

Na vrhuncu popularnosti Atkinsovu dijetu koja, promovira izbacivanje kruha i krumpira, te uzimanje prženog doručka i steaka, slijedilo je tri milijuna Britanaca, a varijacije se i danas široko primjenjuju. Zadnja istraživanja, sa Rovira i Virgil sveučilišta u Reusu, pratila su zdravlje žena i muškaraca koji imaju visoki rizik oboljevanja od srčanih bolesti, kroz skoro 5 godina.

Otkazivanje bubrega

Osobita pozornost bila je usmjerena na količinu proteina koju jedu. Analize pokazuju da su oni koji su jeli puno bjelančevina, a malo ugljikohidrata, znači Atkins dijeta, imali dva puta veću vjerojatnost da dobiju na kilaži.

Autori studije kažu da tome može biti uzrok veća razina otkazivanja bubrega, kao i promjene u nivou masti u krvi te način na koji tijelo procesira šećer. Zaključuju je da je uzimanje proteina u velikim količinama povezano s dugotrajnim povećanim rizikom dobivanja na težini.

U ovom času nema dokaza da je upotreba visokoproteinske prehrane ispravna strategija trajnog gubitka težine, već studija ukazuje na negativne efekte tog uzimanja.

Bolje jesti 6 puta dnevno

Helena Gibson-Moore iz Britanske fundacije za prehranu, kaže da visok unos proteina pomaže samo trenutnom gubljenu na težini, a ne na duge staze. Dokazi koji podržavaju upotrebu visoko proteinskih dijeta u dugotrajnom gubljenju težine slabi su. Moguće i zato jer na takvim dijetama nitko ni ne može dugo biti.

Uvijek je dobra ideja posavjetovati se sa liječnikom prije nove dijete osobito ako imate kakav zdravstveni problem. Jesti 6 puta dnevno može biti najbolji način da se vratite u formu.

Studija sa sveučilišta California State pratila je pretile žene koje su jele 6 malih dnevnih obroka. Zatim su hranu podijelili u 2 velika dnevna obroka, iste količine kalorija. To sto su jele češće, a manje porcije , pomoglo im je da izgube više masti, a manje mišića.

Nadomjestci vitamina D mogu pomoći gubljenju kilograma kod pretilih i onih s prekomjernom težinom.

Mršavljenje uz vitamin D

Podijelili su 400 pretilih ili osoba prekomjerne težine u 3 grupe. Oni koji nisu uzimali nikakve nadomjestke, oni koji su uzimali 25.000 jedinica vitamina D mjesečno i oni koji su uzimali 100.000 jedinica vitamina D mjesečno.Svi su bili na istoj balansiranoj dijeti. Poslije 6 mjeseci, obje grupe koje su uzimale nadomjestke vitamina D, imale su velike rezultate u gubitku težine i smanjenju opsega struka nego oni koji nisu uzimali vitamin D.

Oni sa 100.000 jedinica izgubili su najviše – 5,4 kg i 5.48 u struku, oni sa manje jedinica vitamina D mjesečno 3,8 kg i 4 cm u struku. Treća grupa, bez nadomjestaka prehrani, izgubila je najmanje, 1,2 kg i 3,21 cm u struku.


Tekst: telegram.hr

 

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close