Događanja

Ateizam: beng u prazno

Još tamo davne 1396., dok je Nenad Stazić bio tek u Božjem planu, u Zadru je osnovano prvo hrvatsko sveučilište. Osnovao ga je dominikanac bl. Rajmund iz Kapue.


Stoljeće kasnije Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, piše svoja djela nadahnuta biblijskom pričom, koja spadaju u klasike svjetske književnosti, a dvjestotinjak godina kasnije Bartol Kašić, isusovac, piše prvu hrvatsku gramatiku. U 18. stoljeću živi jedan genijalac, također isusovac, Ruđer Bošković, znanstvenik, fizičar, a gle čuda, svećenik.

“Ateizam je toliko besmislen i odvratan čovječanstvu da nikad nije imao mnogo učitelja.” govorio je Isaac Newton, kojeg smatraju utemeljiteljem znanosti i najinteligentnijim čovjekom koji je ikad živio. I zaista svi veliki znanstvenici i nekad i danas vjerovali su u da je sve što postoji djelo vrhunske inteligencije, Stvoritelja kojeg religije nazivaju Bogom.

Moderna znanost se temelji na fundamentalnom principu utemeljitelja znanosti koji glasi: Znanstvenik kao istinito prihvaća svako znanstveno otkriće potvrđeno znanstvenim dokazima i provjerljivim argumentima ili pokusima. I mogli b ismo tako unedogled: Louis Pasteur (mikrobiologija), Gregor Mendel, (genetika), James Clerk Maxwell (elektrotehnika), Nikola Kopernik (astronomija), Johannes Kepler (astrofizika), Robert Boyle, (kemija), Carl von Linné (biologija), Francis Bacon (jedan od osnivača moderne znanosti i moderne filozofije), Michael Faraday (fizika i kemija), Lord Calvin (fizika)… svi su oni vjerovali u Inteligentnog Stvoritelja. Čak i oni znanstvenici koji su dolazili u sukob s crkvenim vođama, kao Galileo Gallilei, smatrali su da njihova istraživanja potvrđuju postojanje Boga i ostali su vjerni svojoj Crkvi. I najveći znanstveni geniji poput Nikole Tesle i Alberta Eisteina vjerovali su u Njegovo postojanje.

Ali ne i Nenad Stazić. I to uopće ne bi bio nikakav problem da taj isti ateist neće onako ideološki popljuvati Crkvu i kršćanstvo, valjda po onoj mantri kakvom su ga godinama učili: da je svaka religija opijum naroda i državni neprijatelj broj jedan. Podrugljivo će usporediti učenje na vjeronauku s onim na satovima biologije i zemljopisa, smatrajući kako je vjeronauk zaostalo popovanje u koje valjda vjeruju samo mala djeca. Nije ni svjestan da svojim komentarom najbolje govori o sebi samome i vlastitom neznanju, jer je među rijetkima koji misle kako kršćani zaista vjeruju da je svijet nastao u sedam dana. U kumrovačkoj školi sigurno ga nisu učili kako je za razumijevanje Biblije potrebno znati kad je napisana, komu je napisana, na koja pitanja najprije Biblija želi odgovoriti, kakav je biblijski jezik i koje su povijesne okolnosti njezina nastanka.

Uvaženi saborski zastupnik, nesvjestan svoje nesvjesnosti, ideološki priča svoju priču, misleći valjda kako je kršćanima mjesto samo u crkvi i sakristiji, kako se Crkva nema pravo miješati u svjetovno i da je vjera samo privatna stvar, a svojim fašističkim liberalizmom vrijeđa onu šutljivu većinu koja postaje sve glasnija. Napredna hrvatska vlast, zaogrnuta vlastitom nesposobnošću i ograničenošću, pod krinkama gospoštine i uglađenosti sve više gubi kontrolu i pokazuje svoje pravo lice.

Neko majmunsko pleme je možda i sišlo s grana i postalo ljudi, ali takvi su, Bogu hvala, ipak manjina.

 


 

Tekst: Plamenko Nosić


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close