Kolumne

Arheološki vremeplov: Moda željeznog doba: Kako su se odijevale žene iz naroda Japoda

Drage naše vremenske putnice, jeste li se ikada zapitale kako biste izgledale da živite u prošlosti? Kakvu biste odjeću i frizuru imale, kakav biste nakit nosili? Danas ćemo vam pokazati kako su se odijevale žene iz naroda Japoda, stanovnice Like u vremenu željeznog doba.


A vi, vremenski putnici muškog roda… Iako ćemo se danas obraćati putnicama, nemojte misliti da je ovo isključivo ženska tema. Slobodno nam se pridružite na putovanju u svijet Japoda.

Jeste li spremne? Na trenutak zatvorite oči… I eto – odjevene ste prema modi starijeg željeznog doba. Osnova naše nošnje je platnena zvonolika haljina. Haljina je u struku stegnuta kožnim pojasom s metalnom kopčom i alkama. Na alke pojasa možete objesiti nožić  i druge sitne stvarčice. Ako vam je hladno, ogrnite se vunenim ogrtačem.

Došao je red na najzanimljiviji dio nošnje. Volite li nakit? Japotkinje su nosile maštovite i raznolike ukrase i zato ćete ostatak nošnje – odabrati same! Pogledajmo što se nosilo na području Like u 1. pol. 1. tisućljeća pr. Kr:

1. FIBULE

Jeste li primijetile kako ova odjeća nema ni zatvarača ni dugmeta? Ogrtač i haljinu morat ćemo pričvrstiti malim i velikim kopčama, tzv. fibulama. Fibule mogu biti lučne, poput ovih:

 

Druga vrsta fibula su pločaste fibule koje nalikuju na broševe. Jedna od najpoznatijih japodskih pločastih fibula zove se spiralnonaočalasta fibula. Čim je pogledate, bit će vam jasno zašto:

P9270300

2. OGRLICE OD JANTARA I STAKLA

Ako ste odabrale fibule i prikopčale svoju haljinu i ogrtač, preći ćemo na ogrlice. Japotkinje su nosile masivne i živopisne ogrlice. Nekoliko je vrsta ogrlica pa slobodno uzmite onu koja vam se najviše sviđa.

Nama su najdraže ogrlice načinjene od velikih zrna jantara. Japodi vjeruju da jantar djeluje ljekovito na vlasnika i zato ga često nose na svojoj odjeći. Koliko je jantar dragocjen govori nam i ova činjenica – u doba Japoda jeftinije je bilo kupiti roba nego grumen jantara!

P9270317

          P9270302
P9270304

Imamo i dvije ogrlice izrađene od staklene paste. Želite li plavu ogrlicu, ili ogrlicu od žutih perli s plavim koncentričnim krugovima? Ogrlice od staklene paste domaći su proizvod japodskih radionica.

3. BRONČANI PRIVJESCI – AMULETI

Ako više volite brončani nakit, isprobajte pektorale – metalne pločice koje se nose na prsima. Pločice su ukrašene suprostavljenim glavama konja ili ptica, a na malim lančićima s pločica vise privjesci različitih oblika.

Japotkinje su nosile metalne privjeske različitih oblika. Imamo tu štapiće, ptice, konje, dupine, praporce, stilizirane ljudske likove… Ptice i konji, svete životinje Japoda, često se pojavljuju na nakitu. Privjeske možete objesiti na alke pojasa i luk fibule, na ogrlice, kape i oglavlja… jer tako su ih i Japodi nosili. Privjesci zveckaju i bljeskaju na svakom koraku i na taj način, prema vjerovanju Japoda, tjeraju „zle sile“.

P9270301           P9270308          P9270322

4. KAPE I OGLAVLJA

A sada ćemo vam pokazati „najjapodskiji“ dio japodske nošnje. U svečanim prilikama Japotkinje su nosile pokrivala za glavu – kape i oglavlja. Prema jednoj teoriji, japodska kapa davni je predak poznate ličke kape.

Kape su načinjene od tkanine prekrivene brončanim zakovicama. Uz kape, Japotkinje su rado nosile sljepoočničarke – 2 metalna ukrasa u ravnini sljepoočnica obješena na vrpci oko glave. Kasnije se nose oglavlja od brončanog lima ukrašenog iskucanim ornamentima. Što vam se više sviđa, kapa sa zakovicama ili limeno oglavlje?

 

Za kraj stavite oko ruku ili nogu nekoliko metalnih obruča – narukvica i nanogvica, i vaša nošnja je kompletirana!

Sviđa li vam se moda japodskih žena? Japodska nošnja je moda jednog vremena i prostora, možda prešarolika iz današnjeg kuta gledanja. Zašto su Japotkinje nosile tako živopisnu nošnju? Možemo biti sigurni da su skupocjenim nakitom pokazivale svoj društveni status pred drugim članovima zajednice. Ljudi to rade i danas. Ali, ova nošnja nije samo statusni simbol i modni trend.

Ukrasi koje smo danas imale čast nositi prepuni su simbolike! Svaka zrno jantara, svaka karika lančića govori nam o umjetnosti, vjeri  i običajima naroda Japoda. Jantar koji liječi, zveckavi privjesci koji tjeraju zle sile, glavice svetih ptica i konjića… U odjeću Japotkinja utkana je tradicija ovog naroda. Ta tradicija vjerno je čuvana jer stotinama godina Japotkinje su nosile iste osnovne elemente svoje nošnje. Japodska „moda“ toliko je drugačije od današnjeg konzumerizma i povodljivosti za prolaznim i praznim trendovima…


Crteži: Sunčica Žapčić, Japodska ženska nošnja u željeznom dobu, diplomski rad, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. (str.46, 47, 49)

Fotografije: Muzej Gacke, Gacko pučko otvoreno učilište Otočac


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close