1050 TRKAČA IZ 18 ZEMALJA Požurite, prijave za Plitvički maraton otvorene još samo danas i sutra!

ATLETSKI KLUB PLITVICE

O ljepotama Plitvičkih jezera se zna diljem svijeta, a oni koji su jednom svjedočili prizorima Parka koji objedinjuje 16 jezera, zvuku mnogobrojnih slapova, te zelenilu šuma i proplanaka, osudili su sebe na neprestano vraćanje ovom izvoru iskonskog čuda prirode.


Svako godišnje doba tu ljepotu pokazuje na svoj poseban način i zbog toga Plitvička jezera oduševljavaju i ostavljaju bez daha svaki put.

Kako je sve počelo?

Davne 1981. nekoliko trkačkih entuzijasta došlo je na ideju kako približiti ljepote parka trkačima te je tako 18. listopada 1981. godine otrčan prvi Plitvički maraton.

Prema zapisima 165 sudionika bilo je na startu u obje konkurencije, od kojih ni jedna nije bila prava maratonska. Tek je 2. listopada 1983.godine Nacionalni park Plitvička jezera promovirao je svoj maraton u pravom smislu riječi. Uz glavnu, maratonsku stazu, na programu je bio i polumaraton te rekreativna utrka na 10 km.

Treći Plitvički maraton bio je zanimljiv i po tome što je Atletski savez Hrvatske (tadašnji naziv) dodijelio Plitvicama organizaciju državnog prvenstva – 1. prvenstvo u ženskoj i treće izdanje u muškoj konkurenciji.

Sljedećih godina Plitvički maraton postaje obvezna destinacija trkačima iz svih krajeva Hrvatske, a i svijeta te postaje utrka sa svjetskim ugledom. Oružana agresija na Hrvatsku i okupacija Plitvičkih jezera prekinula je tradiciju održavanja Maratona na razdoblje od 5 godina…

Atletski klub Plitvice – organizator Plitvičkog maratona

Prošlogodišnji 35. Plitvički maraton po prvi put organizira Atletski klub „Plitvice“.

“Također je Natjecateljska komisija HAS-a odlučila da organizaciju prvenstva Hrvatske u maratonu za 2020. godinu povjeri našem Atletskom klubu. Na taj se način pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu za 2020. godinu održalo upravo na Plitvičkim jezerima”, pojašnjava direktor utrke Leopold Špehar.

Glavni uvjet organiziranja maratona bilo je strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite. U organizaciju je uložen izniman trud zbog situacije uzrokovane pandemijom, ali je želja bila velika da se ne prekine održavanje ovog tradicionalnog i cijenjenog maratona.

Zbog uspjeha i brojnih čestitki, Atletski Klub Plitvice je organizator i 36. Plitvičkog maratona koji će se održati 4. srpnja 2021. godine.

Memorijalna utrka u čast Valentini Valjak

Ove se godine trče tri utrke, a sudionici mogu birati između tradicionalnog maratona, polumaratona, koji od ove godine nosi naziv Valentina Valjak u spomen na prerano preminulu pobjednicu 35. Plitvičkog polumaratona, te utrke od 10 kilometara.

Plitvički polumaraton je Memorijalna utrka u čast Valentini Valjak, velikoj osobi i sportašici za koju ćemo sada svi trčati s osmijehom“, priopćio je Leopold Špehar.

Ta je utrka novost na ovogodišnjem maratonu, kao i dječje utrke koje su na rasporedu dan ranije u subotu 3.7.2021. godine.

Dječje utrke su besplatne, ali uz bogati fond nagrada za najmlađe, a prijave se trebaju izvršiti na dan same utrke na Info Punktu Plitvičkog maratona u Mukinjama.

Za prethodno opisane 3 utrke 25.6. je zadnji dan za prijavu putem Stotinke, a do sada imamo prijavljenih 1050 trkača iz 18 zemalja, naglašava organizator.

Za što ljepšu uspomenu, angažirani su profesionalni fotografi te glazbeni sastav „Black & White“ iz Karlovca koji će nas nakon utrke zabaviti i rasplesati uz tradicionalno osvježenje naših sponzora iz Zagrebačke pivovare!

U tradiciji Plitvičkog maratona je obiteljsko druženje i boravak na Plitvičkim jezerima pa smo željeli ovaj najveći sportski događaj u Lici oplemeniti brojnim popustima za posjete različitim prirodnim znamenitostima naše Like te ujedno uz već prepoznat naziv „promotora sporta u Lici“ postati i promotori prirodnih ljepota i turističkih ponuda našeg predivnog kraja.

Za prekrasan obiteljski vikend, dogovoreno je sa pokroviteljem da je u startnom paketu za Plitvičkog maratona i ove godine ulaznica za NP Plitvička jezera i to za sve sudionike utrke koji uplate kotizaciju do 25.06.2021. Ista vrijedi za jedan od tri dana, petak, subota ili nedjelja. Popusti su također dogovoreni za Ranch Terra, Pećinski park Grabovača i Memorijalni centar “Nikola Tesla” – Nikola Tesla Memorial Centre.

Ovim putem zahvaljujemo svim trkačima, klubovima i pojedincima, sponzorima utrke, te posebno Upravi Nacionalnog parka Plitvička jezera na podršci i na ukazanom povjerenju našem klubu za organizaciju 36. Plitvičkog maratona”, poručili su iz Atletskog kluba Plitvice.

Prijave za Plitvički maraton na LINKU.

Više o Atletskom klubu Plitvice saznajte na web stranici AK Plitvice.

 

Foto: Atletski klub Plitvice

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close